Lisa in alle Staten – als student heb ik vooral geleerd fouten te maken

4 september 2024
Geplaatst door
Lisa Wolkers
Op
4 september 2024

Het einde nadert... student-columnist Lisa Wolkers is aan haar laatste jaar als HvA’er begonnen. In deze column blikt ze terug op de afgelopen jaren en wat ze daarin heeft geleerd. ‘Probeer nieuwe dingen, ga los, maak fouten: dat is waar het om gaat als student.’

Aan het eind van de middelbare school sta je voor een belangrijke keuze in je leven: begin ik aan een studie, ga ik werken of neem ik eerst een tussenjaar? Ik wist dat ik wilde gaan studeren, maar waar? En wat zou ik gaan doen? Dat was de vraag. Ik wist nog niet zo goed wie ik was of wilde zijn en was vooral heel erg bang dat ik de verkeerde keuze zou gaan maken. Die gedachte spookte dagelijks door mijn hoofd.

 

Mijn keuze viel uiteindelijk op de Hogeschool van Amsterdam, waar ik mijn eerste stappen als student zette. Stukje bij beetje wende ik aan de omgeving, leerde de school kennen, herkende steeds meer vriendelijke gezichten op de gang en maakte vrienden. Langzaamaan voelde het Benno Premselahuis steeds meer als thuis. 

Hoe interessant je opleiding ook is, je studententijd gaat vooral over het ontdekken van wie je bent

Ik ben nu al drie jaar verder. De tijd is voorbijgevlogen. Wat een gek idee eigenlijk: over een jaar studeer ik af en zal ik de HvA alweer verlaten. Dan zit ook deze fase van mijn leven er weer op en sta ik opnieuw voor een belangrijke keuze: ga ik doorstuderen of juist beginnen met werken? En maak ik dan wel de juiste keuze?

 

Ik kwam hier binnen als meisje van zeventien met nog geen idee hoe mijn toekomst eruit zou zien. Straks ga ik weg als twintiger met een duidelijk vooruitzicht. De HvA heeft daar verbazingwekkend genoeg een grote rol in gespeeld. Dat begon al in het eerste jaar, toen een docent mijn klas vertelde dat het belangrijk is om ook stappen te maken naast de opleiding, want met de opleiding Creative Business alleen ‘zou je niks concreets worden’. 

 

Ik leerde op de HvA een actieve houding aan te nemen, tijdens colleges, maar ook daarbuiten. Ik leerde dat je ook fouten mag maken. Ik verliet Europa voor het eerst in mijn leven, voor mijn minor in de Verenigde Staten, en reisde alleen door een land dat ik niet kende. Studeren heeft mij kansen geboden waar ik drie jaar geleden alleen nog maar van kon dromen, maar heeft ook mijn karakter versterkt. Ik ben enorm dankbaar voor de ervaringen die ik heb mee mogen maken op de HvA. 

 

De belangrijkste les die ik de afgelopen drie jaar heb geleerd, is dat foute keuzes haast niet bestaan. Misschien is dat de reden dat ik nu zo veel zekerder van mezelf ben. Soms voelt het misschien alsof je een fout hebt gemaakt, maar juist daarvan leer je jezelf beter kennen; wat je wel wilt en wat dus niet. 

 

Hoe interessant je opleiding ook is – je studententijd gaat vooral over het ontdekken van wie je bent. Dus wees niet bang als je nog helemaal niet weet wie je bent of wat je wilt. Je hebt de tijd. We zijn nog zo jong. En we mogen van geluk spreken dat onze identiteit niet staat vast gebeiteld in steen. Probeer dus eens iets nieuws, ga los, en maak vooral heel veel fouten. Dat is wat student zijn is!

 


Deze column verscheen ook in ons nieuwe papieren magazine, dat HvanA tijdens de introweek lanceerde. Heb jij het nog niet gelezen? Je vindt het magazine hier of op alle campussen van de HvA.