Deze HvA-studenten gaan voor goud op de Olympische Spelen

18 juli 2024
Beeld:

Pixabay

Geplaatst door
Nina Bakker
Op
18 juli 2024

De Olympische Spelen zijn in aantocht: van 26 juli t/m 11 augustus gaan duizenden sporters voor een gouden plak in Parijs. Ook aan de HvA studeren Olympische sporttalenten. Wie zijn zij en wanneer kun je ze zien strijden voor winst? Een overzicht.

Naam: Bregje en Noortje de Brouwer
Leeftijd: Allebei 25 jaar
Sport: Synchroonzwemmen
Opleiding: Johan Cruyff Academie (JCA)
Wanneer te zien: Vrijdag 9 augustus 19.30 – 21.30 uur (duet technische kür) en zaterdag 10 augustus 19.30 – 22.00 uur (duet vrije kür)

 

Ze kwamen tegelijk op aarde en doen nu ook in het water alles synchroon: de tweelingzussen Bregje en Noortje de Brouwer. Als eerste Nederlandse synchroonzwemsters haalden zij afgelopen februari een medaille op een wereldwijd toernooi, bij het WK in Doha. Op het EK in Belgrado won het duo ook twee keer goud.

Beeld: Team NL | Sanna Veerman

Naam: Sanna Veerman
Leeftijd: 22 jaar
Sport: Turnen
Opleiding: Creative Business
Wanneer te zien: Zondag 28 juli 9.30 uur (kwalificaties) en eventueel dinsdag 30 juli 18.15 uur (teamfinale), donderdag 1 augustus 18.15 uur (meerkampfinale), zaterdag 3, zondag 4 en maandag 5 augustus (toestelfinales)

 

In het VPRO-programma ‘De Beloften’ in 2021 werd Sanna Veerman op de voet gevolgd richting de Spelen van Tokio. Op haar zestiende ging Veerman mee naar het WK in Doha, een jaar later haalde ze de brugfinale op het EK. Mocht je zelf een keer willen trainen als een echte topsporter: Sanna maakte in coronajaar 2020 een video met sportoefeningen.

 

Naam: Lindsay Frelink
Leeftijd: 24 jaar
Sport: Rolstoelbasketbal
Opleiding: Creative Business
Wanneer te zien: Vrijdag 30 augustus 10.30 uur (tegen Japan), zaterdag 31 augustus 18.15 uur (tegen VS), maandag 2 september 21.30 uur (Duitsland), woensdag 4 september (kwartfinale), vrijdag 6 september (halve finale), zondag 8 september (finale)

 

Lindsay Frelink werd geboren met Spina Bifida, een open rug. Daardoor zit ze haar hele leven al in een rolstoel. Naast dat ze werkt als grafisch vormgever, speelt ze al sinds haar twaalfde rolstoelbasketbal. En met succes: met het Nederlandse team sleepte ze goud binnen tijdens de Zomerspelen in Tokio in 2020, het WK in 2018 en 2022 en het EK 2017 in Tenerife. Een kanshebber op een medaille, dus.

Xena Wimmenhoeve leerde opnieuw lopen en fietsen, nu blinkt ze uit in rolstoelbasketbal

Naam: Xena Wimmenhoeve
Leeftijd: 24 jaar
Sport: Rolstoelbasketbal
Opleiding: Johan Cruyff Academie (JCA)
Wanneer te zien: zelfde tijdstip als Lindsay Frelink

 

Xena Wimmenhoeve kreeg botkanker met uitzaaiingen naar haar longen. Ze leerde daarna opnieuw te lopen, fietsen en probeerde handbal, maar dat laatste ging niet meer. In eerste instantie wilde ze geen rolstoelsport doen. Toch bleek rolstoelbasketbal haar ideale sport, waar ze nu in uitblinkt. Samen met haar teamgenoot Lindsay Frelink speelt ze in de poule tegen Japan, de VS en Duitsland. 

Beeld: Flickr - CC World Rowing / Benedict Tufnell | Melvin Twellaar (links) tijdens World Rowing Cup in Italië

Naam: Melvin Twellaar
Leeftijd: 27 jaar
Sport: Roeien
Opleiding: Pedagogiek
Wanneer te zien: zaterdag 27, zondag 28 en maandag 29 juli 9 uur (voorrondes), dinsdag 30 juli 9.30 uur (dubbeltwee halve finale), donderdag 1 augustus 9.30 uur (dubbel twee zonder finale)

 

Samen met Stef Broenink vormt Melvin Twellaar opnieuw de dubbeltwee roeien op de Spelen. Ze kregen in 2020 al goud in handen op het EK en pakten zilver op de Olympische Spelen in Tokio, nét achter de Franse boot. Voor de komende Spelen zijn de verwachtingen hoog, vertelt Twellaar in een interview met Dagblad van het Noorden. ‘Ik wil ons in Parijs niet direct de te kloppen boot noemen, maar dat we tot de favorieten behoren, is helder.’

 

Naam: Dione Housheer
Leeftijd: 24 jaar
Sport: Handbal
Opleiding: Johan Cruyff Academie (JCA)
Wanneer te zien: donderdag 25 juli 11.00 uur (tegen Angola), zondag 28 juli 21.00 uur (Frankrijk), dinsdag 30 juli 14.00 uur (Spanje), donderdag 1 augustus 9.00 uur (Brazilië), zaterdag 3 augustus 9.00 uur (Hongarije).

 

Dione Housheer is een prijzenpakker. Ze was talent van het jaar, speelster van het jaar en maakte in 2018 haar transfer naar Denemarken, waar ze gelijk in haar eerste jaar de Deense beker in de wacht sleepte (Santander Cup). Met het Nederlandse team werd ze in 2019 wereldkampioen. Het is de tweede keer dat ze meedoet aan de Spelen.

 

Naam: Bo van Wetering
Leeftijd: 24 jaar
Sport: Handbal
Opleiding: Johan Cruyff Academie (JCA)
Wanneer te zien: zelfde tijdstippen als Dione Housheer

 

Ook voor handbalster Bo van Wetering is het de tweede keer dat ze meedoet aan de Spelen. In 2019 werden ze samen wereldkampioen. Tijdens het WK in Scandinavië in 2023 maakte Van Wetering maar liefst 22 doelpunten, tot dan toe de meeste voor Oranje. 

Beeld: Mark van Gunnink | Sarah Buis

Naam: Sarah Buis
Leeftijd: 24 jaar
Sport: Waterpolo
Opleiding: Voeding en Diëtetiek
Wanneer te zien: zaterdag 27 juli 14.00 uur (tegen Hongarije), maandag 29 juli 18.30 uur (China), woensdag 31 juli 14.00 uur (Australië), zondag 4 augustus 18.30 uur (Canada)

 

Over wereldkampioenen gesproken: Sarah Buis is er nog zo eentje. Zij werd in juli 2023 met de Nederlandse waterpolo’ers de beste van de wereld. De keepster deed het daarnaast ook goed op clubniveau: in 2021/2022 haalde ze met het Hongaarse team Dunaújváros de finale van de LEN Trophy, het Europese waterpolotoernooi. 

 

Naam: Roos Zwetsloot
Leeftijd: 23 jaar
Sport: Skateboarden
Opleiding: Johan Cruyff Academie (JCA)
Wanneer te zien: zondag 28 juli 12.00 uur (voorrondes en finale)

 

Hockey en skateboarden deed Zwetsloot lange tijd naast elkaar. Uiteindelijk koos ze volledig voor het skateboarden. Nadat ze tijdens een ‘heelflip’ haar knie verdraaide, moest ze flink revalideren. Toch werd ze heel knap vijfde op de vorige Olympische Spelen in Tokio. 

Beeld: Flickr - CC Frank Uijlenbroek Worldsportpics - SV Arminen Wien | Floris Wortelboer

Naam: Floris Wortelboer
Leeftijd: 27 jaar
Sport: Hockey
Opleiding: Johan Cruyff Academie (JCA)
Wanneer te zien: zaterdag 27 juli 12.45 uur (tegen Zuid-Afrika), zondag 28 juli 19.45 uur (Frankrijk), dinsdag 30 juli 12.45 uur (Oekraïne), woensdag 31 juli 17.30 uur (Duitsland), vrijdag 2 augustus 10.30 uur (Spanje).

 

Wortelboer hockeyt bij Bloemendaal en bij Oranje. Na een schouderblessure in 2018 was hij op het WK in India weer helemaal terug, hier werd hij wereldkampioen. 

 

Naam: Guus Mollee
Leeftijd: 22 jaar
Sport: Roeien
Opleiding: Ad Sport
Wanneer te zien: zaterdag 27, zondag 28 en maandag 29 juli 9 uur (voorrondes), dinsdag 30 juli 9.30 uur (skiff kwartfinale/dubbeltwee halve finale), donderdag 1 augustus 9.30 uur (dubbel twee en vier zonder finale)

 

In 2023 werd Guus Mollee nog tweede op het EK. Zijn ultieme droom: een gouden medaille op de Olympische Spelen. Wordt deze droom straks werkelijkheid?