HvA’ers iets vaker tevreden over hun opleiding, al blijft er ‘werk aan de winkel’

29 mei 2024
Beeld:

HvanA | Een groepje studenten in het Wibauthuis

Geplaatst door
Hoger Onderwijs Persbureau Redactie HvanA
Op
29 mei 2024

Studenten hebben meer waardering voor de sfeer en veiligheid van hun opleiding dan voor onderwijs, toetsen, docenten of faciliteiten. Dat blijkt uit de Nationale Studenten Enquête 2024, waarin de HvA net iets beter scoort dan vorig jaar.  

Bijna 268 duizend studenten van universiteiten en hogescholen hebben dit jaar de Nationale Studenten Enquête (NSE) ingevuld. Dat is ongeveer één op de drie. Zij gaven hun mening over allerlei aspecten van hun opleiding. Hun waardering is de afgelopen jaren licht toegenomen. Het percentage ontevreden studenten daalde.

 

Hogeschool en universiteit

Wel zijn er verschillen. Aan de universiteit zijn studenten vaak wat blijer dan in het hbo. Van de universitaire studenten is meer dan 80 procent tevreden, terwijl dat bij de hbo-bachelors en associate degrees ongeveer 68 procent is. Van de HvA-studenten geeft 62,8 procent van de studenten aan ‘tevreden’ of ‘zeer tevreden’ te zijn. Dat zijn er iets meer dan de 59,8% in de vorige meting.

Wat is de NSE?

De uitkomsten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) verschijnen op Studiekeuze123.nl, waar iedereen kan grasduinen naar een opleiding. Ook in de Keuzegids worden deze resultaten gebruikt.

 

De studentenenquête is wel omstreden, omdat de uitkomsten tot ranglijstjes leiden. Critici vragen zich af wat de studentenoordelen zeggen over de kwaliteit. En hoe vergelijkbaar zijn de scores tussen twee opleidingen precies, of tussen twee onderwijsinstellingen?

Hogeschool van Amsterdam

De HvA scoort ook wat lager dan het landelijk gemiddelde van hogescholen op algemene tevredenheid, inhoud en opzet, aansluiting beroepspraktijk, toetsing en beoordeling, docenten, betrokkenheid en studiebegeleiding.

 

HvA-studenten waarderen het thema ‘gelijke behandeling’ binnen de HvA als hoogste (3,75 op een schaal van 1 tot 5). Zij ervaren over het algemeen een veilig klimaat waarin iedereen zijn mening durft te geven (3,89). Daarnaast geven de meeste studenten aan zich veilig te voelen om zichzelf te kunnen zijn bij de HvA.

 

Geleyn Meijer, rector van de HvA, reageert in een persbericht van de HvA als volgt: ‘Goed om te horen dat onze studenten dit jaar meer tevreden zijn over het onderwijs en de begeleiding van de HvA. Je ziet dat we de vruchten plukken van extra inzet op specifieke thema’s. Bijvoorbeeld gelijke behandeling en studiebegeleiding worden door onze studenten hoger gewaardeerd.’

 

Werk aan de winkel is er ook voor de HvA, ziet Meijer. ‘Bijvoorbeeld op het gebied van flexibilisering van het onderwijs, toetsen en beoordelen.’ Ook Luka Dukanovic, de studentassessor van de HvA, vraagt in het persbericht aandacht voor verdere samenwerking tussen studenten en opleidingen om de flexibiliteit te verbeteren.

 

Wil je zelf kijken hoe jouw opleiding het doet? Dat kan hier.