Nieuwtje: minder nieuwe hbo-studenten melden zich aan

24 mei 2024
Geplaatst door
Hoger Onderwijs Persbureau Redactie HvanA
Op
24 mei 2024

De krimp in het hoger onderwijs zet door. Hogescholen tellen enkele duizenden aanmeldingen minder dan vorig jaar om deze tijd. Bij de HvA gaat het om circa achthonderd minder.

In principe moeten studiekiezers zich vóór 1 mei aanmelden bij een bachelor in het hoger onderwijs. Nu zijn de aanmeldingen dus goeddeels binnen. De hogescholen tellen er ongeveer 134 duizend, tegen 141 duizend vorig jaar rond deze tijd. Dat is bijna 5 procent minder. Bij de HvA is de daling iets kleiner met 17.329 aanmeldingen nu, tegen 18.118 vorig jaar: -4,4%.

 

Trend

Aanmeldcijfers geven vooral een indicatie ten opzichte van voorgaande jaren. Het zegt vooral iets over de trend, want de ervaring leert dat vele duizenden studiekiezers alsnog in september niet komen. Bij hogescholen gaat dat om ongeveer een derde van de aanmelders. Sommigen nemen toch een tussenjaar of kiezen voor een studie in een ander land. Anderen hebben zich voor verschillende opleidingen aangemeld en komen er maar bij één opdagen.

 

De hogescholen kijken ook naar de diverse sectoren. Het lijkt erop dat vooral de hbo-opleidingen in de techniek, landbouw en gedrag & maatschappij erop achteruit gaan. De sector onderwijs doet het naar verhouding goed: daar is het aantal aanmeldingen bijna net zo hoog als vorig jaar in mei. Dat geldt ook bij de HvA. De Faculteit Onderzoek en Opvoeding (FOO) is de enige faculteit waar meer inschrijvingen zijn dan vorig jaar.

 

De eerste tellingen van daadwerkelijke inschrijvingen komen meestal eind oktober. Na correcties en controles volgen dan in het voorjaar van 2025 de definitieve cijfers, waarop de overheidsbekostiging is gebaseerd.

 

Associate degree

Er zijn overigens ook landelijke cijfers over de tweejarige Associate degree-opleidingen (Ad) van de hogescholen. Die tellen iets minder aanmelders dan vorig jaar, maar dat zegt niet zoveel. Het zijn kleinere aantallen en meestal gaan er bij de Ad-opleidingen juist méér studenten van start dan er rond 1 mei zijn aangemeld. De HvA heeft in tegenstelling tot het landelijk beeld nu al iets meer aanmeldingen voor een Ad.