Nieuwtje: dertien hogescholen krijgen RAAK-subsidies, HvA krijgt er twee

21 mei 2024
Beeld:

Pixabay

Geplaatst door
Hoger Onderwijs Persbureau Redactie HvanA
Op
21 mei 2024

De pakkans van drugscriminelen vergroten, ambtenarentaal begrijpelijk maken met AI of een ‘droomrobot’ bouwen voor kinderen in het ziekenhuis… Voor zulke projecten krijgen dertien hogescholen een subsidie van maximaal drie ton.

 

Informatie van de overheid

Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) hebben een subsidie ontvangen om overheidsinformatie begrijpelijker te maken, zoals teksten op websites en in brieven. Veel mensen vinden deze informatie vaak lastig te begrijpen.

De opkomst van AI voor taalverwerking, zoals ChatGPT, biedt mogelijkheden om deze teksten snel te vereenvoudigen. Toch zijn er ook zorgen over het gebruik van AI voor overheidscommunicatie. Dit project richt zich op het verantwoord inzetten van AI om dit probleem aan te pakken.

 

Knieblessures

Een tweede subsidie is toegekend voor onderzoek naar knieblessures door voetbal. De groeiende populariteit van voetbal, met name vrouwenvoetbal, heeft geleid tot een toename van knieblessures. Het zijn vooral de voorste kruisbandblessures, die ernstige langetermijneffecten kunnen hebben.

Dit project onderzoekt nieuwe AI-technologieën om te kijken of het risico op blessures bij spelers kan worden verminderd.

 

RAAK: twee jaar onderzoek

Met deze subsidies kunnen de hogescholen, in samenwerking met andere partijen, twee jaar lang onderzoek doen naar maatschappelijke vraagstukken, vooral in de publieke sector: zorg, onderwijs, veiligheid, klimaat, en kunst en cultuur.

Het geld komt van de overheid en wordt verdeeld door een speciaal fonds, regieorgaan SIA. In dit geval gaat het om RAAK-subsidies, die moeten binnen twee jaar zijn afgerond.

 

Onderzoekers van hogescholen kunnen een aanvraag indienen, maar moeten samenwerken met minstens twee publieke partners en diverse andere onderwijs- en kennisinstellingen. De samenwerkende partijen dragen de helft van de kosten. Bij een subsidie van 300 duizend euro moet het totale projectbudget dus minstens 600 duizend euro bedragen.