Alle hogescholen stoppen met korting voor nieuwe Oekraïense studenten

25 april 2024
Beeld:

Max Kukurudziak/Unsplash

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
25 april 2024

Oekraïense studenten die vanaf september aan een hbo-opleiding willen beginnen in Nederland, moeten weer het volle pond gaan betalen. Dat hebben alle hogescholen afgelopen week met elkaar afgesproken. 

Voor Oekraïense studenten die al ingeschreven staan, verandert er voorlopig niets. Zij betalen ook de komende twee studiejaren nog het wettelijk collegegeld, dat je als Nederlands student ook standaard betaalt. Dat collegegeld ligt komend jaar op 2.530 euro. 

 

Onbetaalbaar?

Maar nieuwe studenten uit Oekraïne, denk aan jongeren die nu op de middelbare school zitten of nog naar Nederland komen, hoeven niet meer op korting te rekenen.

 

Dat hebben de hogescholen afgelopen week met elkaar afgesproken, laat een woordvoerder van de Vereniging Hogescholen weten. Oekraïense studenten die straks aan een opleiding beginnen, zijn straks weer vele malen duurder uit: vaak wel tussen de 8.000 en 15.000 euro per jaar. Hogescholen gaan weer collectief het instellingstarief hanteren.

 

Afgelopen studiejaar waren veel hogescholen al gestopt met de korting voor nieuwe studenten, omdat ze die zelf moeten ophoesten: het ministerie trekt daar geen cent meer voor uit (dat leggen we uit in dit artikel). De HvA bleef nog wel een jaar langer gul, maar vanaf 2024/25 dus niet meer. 

 

Het besluit maakt het hbo minder toegankelijk voor nieuwe Oekraïense studenten. Voor de meesten van hen zal studeren zo goed als onbetaalbaar worden. Nu al maken veel Oekraïense vluchtelingen de keus om te gaan werken in plaats van onderwijs te volgen, zodra ze van de middelbare school afkomen. De Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF meldde deze week aan RTL Nieuws dat geld het belangrijkste obstakel is voor hen om een studie te volgen.