Gekke plek op de HvA: het waterbassin
Hoe goed ken jij de hogeschool? In deze serie nemen we je mee langs verborgen plekken op de HvA. We beginnen met de Leeuwenburg, het markante gebouw waar de HvA in 2021 afscheid van neemt. Vandaag: het waterbassin onderin het gebouw.
Liever denken we er natuurlijk niet aan, maar stel: er breekt brand uit in de Leeuwenburg. Hoe kom je dan aan een grote hoeveelheid water om het vuur zo snel mogelijk te blussen?
Water uit de Amstel pompen en dan met een brandslang het gebouw binnengaan? ‘Veel te ver weg,’ zegt Anno Jonker. Hij werkt bij Veolia, een bedrijf dat bijvoorbeeld het onderhoud van de waterleidingen en de temperatuur op de hogeschool regelt.
Nee, als de nood hoog is, dan heeft de Leeuwenburg haar eigen voorraad water in een bassin onder het gebouw. Daar kan de sproei-instalatie uit ‘slobberen’ als het nodig is, zoals Anno zegt.
De sprinklers hebben zekeringen, die bij een bepaalde temperatuur springen. Vanaf het plafond wordt dan water uit de sprinklers over de ruimtes van het gebouw gesproeid.
Drijver
In een soort zwembad ligt het water klaar om als bluswater te dienen. Dat betekent niet dat je bij behoefte aan verkoeling kunt afdalen naar het waterbassin, dat ter hoogte van de parkeergarage achter een paar deuren verstopt is. De enige toegang tot het bassin is via een trappetje en een klein luik.
Binnen is het altijd donker, behalve nu, omdat Anno voor de fotograaf het licht heeft aangedaan. In het water drijft een ‘drijver’. Als het waterpijl daaronder komt, wordt het water bijgevuld. Zo houden de gebouwbeheerders bij of het water op de goede hoogte blijft staan.
De bak is ongeveer 1 meter 70 hoog. Hoeveel water er precies in zit, weet Anno niet. ‘Maar als de sprinklers een uur aan zouden staan, gaat er 66.000 tot 135.000 liter water door de buizen heen.’
In de tijd dat Anno op de HvA werkt, is het nog nooit nodig geweest om de sprinklers in de Leeuwenburg te gebruiken. Maar ze worden wel elke veertien dagen getest. ‘Dan zetten we de sprinklers natuurlijk niet echt aan. We testen vooral of het water in het bassin goed doorstroomt en of de watertoevoer ook weer stopt als het voldoende is bijgevuld. We laten het water daarna meteen weer wegspoelen, net als bij het doortrekken van een wc.’