Rest in peace: vakgerichte minoren na rouwdienst begraven op Wibauthof

7 februari 2024
Beeld:

HvanA | De laatste rustplaats der minoren

Geplaatst door
Benne van de Woestijne Paul Disco
Op
7 februari 2024

Nu ook de minor Video en Televisie er definitief mee ophoudt, is voor medewerkers van de mediafaculteit een eind gekomen aan een tijdperk van maakonderwijs. Om het verdriet over hun verdwenen minoren te verwerken, hielden ze een begrafenis op het Wibauthof. 

Droevige muziek klinkt uit de piano, docent Binnert de Beaufort speelt de dodenmars. Een tweetal collega-docenten naast hem huilt hun beste theater. En als zijn pianospel eenmaal voorbij is, treedt de dienstdoende uitvaartbegeleider naar voren, sprekend van het eind van een tijdperk.

 

‘Vandaag dragen we onze dierbare minoren ten grave,’ slikt docent Machteld Bijl. Ze opent de rouwdienst. 

 

Dit is dinsdag na de laatste lessen de ludieke setting op de derde verdieping van het Benno Premselahuis. Wat is er aan de hand? Het gaat om een laatste eerbetoon van de docenten aan hun verdwenen vakken. Want de vakgerichte minoren, die ze jarenlang gaven op de Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie, zijn niet meer. 

 

Stille trom

En dus is het tijd om deze minoren onder de zoden te stoppen. Saskia de Boer, die tien jaar de minor Video en Televisie coördineerde, spreekt dinsdag haar collega’s toe. ‘Ook onze minor heeft afgelopen vrijdag definitief het loodje gelegd, de realisatie van de nieuwe tv-studio’s ten spijt.’

 

Eind maart worden de documentaires van de laatste lichting studenten vertoond op NH Media. Wie weet komt het ooit nog van een terugkeer van de minor, verzucht de Boer. ‘Want niet alle minoren van het oude onderwijsmodel zijn morsdood: twee zijn er inmiddels een facultaire minor geworden. Hoop doet leven.’

 

Na de korte rouwdienst is er een stoet met stille trom naar de begrafenis op het Wibauthof. Rust in vrede, minoren, staat op het kruis dat in de grond is geschoffeld. De docenten hebben gekozen voor een dicht kistje, dat aan rouwtouwtjes gehouden de grond in zakt (zie beelden onder). 

Niet voor het eerst laten HvA’ers van zich horen over het verdwijnen van de vakgerichte minoren, waarbij studenten een halfjaar les kregen in een specialisme. Begin 2023 organiseerden studenten nog een protest om hun onvrede kenbaar te maken over het verdwijnen van de minor Radio. 

‘De tijd dat het maken om het maken centraal stond, is voorbij’

Nu, een jaar later, is de toon minder fanatiek. Met de grootschalige onderwijsvernieuwing die is ingezet, passen vakgerichte minoren als Video en Televisie, Radio, Festivals of Event Concepting niet meer in het curriculum. ‘Een terugkeer zie ik niet meer gebeuren,’ vertelt Rob van Burik, een docent van Communicatie en Creative Business die het gebeuren dinsdagmiddag filmt, als het kistje eenmaal onder de aarde ligt. 

 

‘Niet in de zin dat je een halfjaar lang in de studio bezig bent om te leren hoe je een video of radiouitzending maakt. Video is nu een bijproduct geworden, de tijd dat het ‘‘maken om het maken’’ centraal stond in een minor is voorbij,’ aldus Van Burik. ‘En daar berusten we in.’