Culture Collective is van start: ‘Meer plek voor kunst en cultuur op de HvA’

6 februari 2024
Beeld:

Nina Bakker | Zangeres Cheyenne Toney tijdens de Culture Collective-lancering.

Geplaatst door
Nina Bakker
Op
6 februari 2024

Kunst en cultuur in Amsterdam toegankelijker maken voor HvA-studenten. Dat is het doel van Culture Collective, een nieuw initiatief van twaalf studenten en twee medewerkers van de Faculteit Maatschappij & Recht. ‘Nu kom je alleen naar school om je opleiding te volgen.’

Hoeveel HvA-studenten gaan eigenlijk naar een museum of theater in de stad? Bar weinig, zo constateerde Jean Tillie, decaan van de Faculteit Maatschappij en Recht. Op maandag legt hij bij de lancering van Culture Collective in Floor uit dat culturele instellingen in de stad maar weinig worden gevonden door studenten. 

 

‘Als je rondkijkt in bijvoorbeeld het Rijksmuseum, dan zie je dat het publiek niet heel divers is. Een groot deel van de Amsterdamse inwoners komt daar niet, zoals onze studenten. Zij hebben geen makkelijke toegang tot deze culturele plekken. Daarom is het idee van Culture Collective ontstaan’, zegt Tillie.    

 

HvA-studenten moeten de culturele instellingen in de stad vinden, luidt de doelstelling van het nieuwe initiatief, dat door studenten en medewerkers wordt gerund. Met workshops en evenementen die ze samen met culturele instellingen in de stad opzetten, wil het collectief hier verandering in brengen en studenten zodoende meer betrekken bij de cultuur in de stad.

 

Workshoptrajecten

Hoe gaat dat er in de praktijk uitzien? Studenten komen met de ideeën, waar vervolgens een culturele instelling bij wordt betrokken en andersom denken studenten ook door op programma's die culturele instellingen al hebben.

Naast workshops zal het Culture Collective ook pop-up evenementen organiseren op de HvA

Samir El Hadaoui is een van de initiatiefnemers van het project. Hij legt uit dat er nu eerst twee workshoptrajecten worden gelanceerd.

 

Te beginnen met een reeks woordkunstworkshops getiteld ‘Woord voor Woord’, in samenwerking met het Van Goghmuseum. Studenten leren in vijf sessies over storytelling, poëzie en spoken word. De eerste workshop is op 5 maart in het Van Goghmuseum en daarna zijn de workshops op de HvA. In het volgende kwartaal start er een traject met Bellevue op het programma, gericht op een theatervoorstelling rondom Keti Koti waar studenten aan meewerken.

 

Naast de verschillende workshoptrajecten zijn er door het jaar heen ook ‘pop-up evenementen’. Zo konden studenten al op 15 januari, ‘Blue Monday’, in de foyer van het Wibauthuis ‘schilderen als Van Gogh’ met blauwe verf. ‘Een workshopleider legde uit hoe je jouw eigen mentale welzijn over kan brengen in een schilderij’, zegt El Hadaoui.

‘Ik had pas dit jaar door dat Crea ook voor HvA-studenten is bedoeld’

Invulling van het programma van Culture Collective komt van de studenten zelf. Één keer per maand komen zij samen. Joycelyn Akanba (23), student Toegepaste Psychologie en Bodien Curiël (24), student Social Work, zijn ook betrokken bij het project.

 

‘Ik denk dat er onder studenten zeker behoefte is aan meer kunst en cultuur op de HvA,’ zegt Bodien. ‘Ik moet zeggen dat ik zelf wel in een bubbel zit waarin iedereen bezig is met kunst en maatschappelijk bewustzijn. Maar als ik kijk naar mijn opleiding zie ik dat er weinig met kunst en cultuur wordt gedaan.

Beeld: Nina Bakker | Social Work-student Bodien Curiël met spoken word op het podium van Floor.

‘Je hebt natuurlijk Crea’, vervolgt Bodien, ‘maar ik moet zeggen dat ik dit jaar pas door had dat die plek ook voor HvA-studenten is bedoeld. Kunst en cultuur moeten toegankelijker worden voor de HvA-student. Culture Collective springt hierop in en koppelt ook studenten aan Crea als daar behoefte aan is.’

 

Diversiteit

Joycelyn: ‘We hebben het idee dat je naar de opleiding komt om te studeren en dan weer naar huis gaat. Maar er is meer mogelijk. Ook op het vlak van meer diversiteit in kunst, zodat studenten zich meer gerepresenteerd voelen.’

 

Voor de studenten zelf is het ook een kans om te laten zien wat ze qua creativiteit in huis hebben. Joycelyn wil graag via Culture Collective haar blog lanceren en samen met andere studenten zich met storytelling bezighouden. Bodien treedt regelmatig op als spoken word-artiest. Tijdens de lancering op maandag 5 februari draagt zij een tekst voor op het podium in Floor.

Beeld: Nina Bakker | Live schilderen tijdens de lancering.

Daarnaast treden die middag ook spoken word-artiest Luan Buleshkaj en zangeres Cheyenne Toney op en wordt er door Culture Collectivelid Dewi Geduld live een schilderij gemaakt. De lancering is het startschot van het collectief, dat stap voor stap verder wil groeien.

 

Hoe het jaar eruit komt te zien? Op dit moment is er een hele map aan ideeën, geeft El Hadaoui aan. ‘Maar eerst wordt er gefocust op de eerste workshoptrajecten. Daarna gaan we door met meer workshops en ideeën. Het is allemaal nog pril, maar ik geloof in de potentie. We willen ook niet te snel teveel, dat gaat ten koste van de kwaliteit. Maar ik hoop dat het nog groter wordt en we veel studenten bereiken.’