HvA verheldert regels bij chatbotfraude: docent mag student extra overhoren

16 januari 2024
Beeld:

Pixabay (Mohammed Hassan)

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
16 januari 2024

ChatGPT gebruiken is niet per se verboden op de HvA, maar je mag het ook niet zomaar stiekem inzetten. Docenten mogen hun studenten nu ook mondeling overhoren of ‘aanvullend onderzoek’ doen om er zeker van te zijn dat er niet met chatbots is gesjoemeld.

Dat heeft de HvA toegevoegd aan haar nieuwe Onderwijs- en Examenregeling (OER), die vanaf studiejaar 2024/25 in werking treedt. In de OER staat alles wat mag, moet en verboden is bij het inleveren van opdrachten en toetsen. Nu generatieve AI massaal door studenten wordt gebruikt, was een aanpassing aan het reglement nodig. 

 

De handvatten voor docenten bij vermoeden van chatbotfraude zijn in de nieuwe OER verduidelijkt. Als zij willen vaststellen of een student gebruik heeft gemaakt van generatieve artificiële intelligentie als hulpmiddel, terwijl dit niet is toegestaan, mogen zij ‘aanvullend onderzoek’ doen. 

 

Helder

Zo’n aanvullend onderzoek zal in de meeste gevallen een mondelinge overhoring zijn, legt Matthijs de Feber van het Beraad Examencommissies uit. ‘Maar er kan bijvoorbeeld ook naar de betekenis van door de student gebruikte begrippen worden gevraagd.’

 

Volgens De Feber gaat het vooral om een verduidelijking van de regels. ‘In principe was de juridische basis er al om studenten aanvullend te overhoren bij vermoeden van fraude.’ Dat is het afgelopen halfjaar dan ook al geregeld gebeurd. ‘De vorige OER was echter geschreven zonder dat de HvA wist dat programma’s als ChatGPT eraan kwamen.’ 

 

Het is niet zo dat de HvA generatieve AI buiten de deuren van de hogeschool wil houden. Sterker nog, sommige docenten laten hun studenten al volop met programma's als ChatGPT werken, omdat ze bijvoorbeeld goed feedback kunnen geven bij opdrachten. 

 

De student die er bij een toets of opdracht van gebruikmaakt, moet alleen wel even keurig aangeven waar en hoe er precies van dit soort tools gebruik is gemaakt. Stiekem gebruik geldt als fraude en is uit den boze. 

 

Voor wie de regels nu nog steeds niet duidelijk zijn, komt de HvA binnenkort met een meer volledige handreiking over hoe je met generatieve AI om mag gaan en wat de risico’s van zulke tech zijn.