Nieuwtje: bring your own cup-beleid scheelt HvA al half miljoen wegwerpbekers
Sinds dit studiejaar zijn wegwerpbekertjes verleden tijd op de HvA. Wat dat scheelt? In drie maanden al zo’n 520.000 koffiebekers, zo meldt de hogeschool in een eerste update over het nieuwe beleid.
Jarenlang gooiden HvA'ers hun koffiebekertje weg zonder erbij na te denken. Maar sinds september drink je koffie en thee voortaan uit je eigen mok, of uit een tandartsgroene, plastic, herbruikbare beker waarvoor je een euro neerlegt. Het bring your own cup-principe.
De eerste drie maanden van dit studiejaar zijn daarmee 520.000 wegwerpbekers ‘van de vuilnishoop bespaard.’ Dat meldt de HvA in een intern bericht aan medewerkers. Het betekent simpelweg dat vorig studiejaar in die periode ongeveer zoveel bekers werden gebruikt.
De maatregel lijkt aardig te landen. Bijna achthonderd studenten is gevraagd wat ze van het nieuwe beleid vinden en het gros van hen, zeventig procent, is tevreden over het verdwijnen van de wegwerpbeker. ‘Er is veel begrip en motivatie over het duurzame doel,’ volgens de HvA.
Van medewerkers is niet bekend hoe tevreden ze zijn. Wel dat ze het soms lastig vinden om mensen van buiten de HvA koffie of thee aan te bieden, ‘vooral op plekken waar geen pantry aanwezig is.’ Ook gaat de afdeling facilitair onderzoeken of er niet meer ‘spoelfaciliteiten’ bij kunnen. HvA’ers willen immers wel hun (herbruikbare) kop kunnen afspoelen.
Servies
Op aanbieders van koffie heeft de maatregel natuurlijk ook invloed. Wat merken zij ervan? Sinds de wegwerpbekers verleden tijd zijn, is het wel wat rustiger, laat een medewerker van de koffiecorner in het Wibauthuis desgevraagd weten. ‘Al kan dat ook liggen aan de gestegen prijzen en het feit dat het überhaupt een stuk rustiger in de gebouwen is.’
Niet iedereen wil immers steeds een herbruikbare beker aanschaffen als je er zelf een vergeten bent, dus zijn ze daar maar weer met servies gaan werken. Zo kunnen mensen toch een koffie voor de ‘normale’ prijs drinken. Uburyo Coffee, de koffiebar op de begane grond van het Benno Premselahuis, is sinds januari gesloten. De eigenaar wil liever niet vertellen waarom.