Het eerste semester op een rij: dit was het studiejaar aan de HvA tot dusver

22 december 2023
Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
22 december 2023

De redactie van HvanA kneep er twee weken tussenuit om in het nieuwe jaar terug te keren met veel nieuws, artikelen en video’s. Voor de tussentijd maakten we een overzicht van de meest opvallende items van afgelopen halfjaar. Lees ze hier nog eens terug. 

2,56 procent 

‘Vervijfvoudiging’, voor studenten misschien wel hét woord van het afgelopen halfjaar. De verontwaardiging was groot toen in september bekend werd dat de rente op hun studieschuld vanaf januari stijgt naar 2,56 procent, vijf keer zo hoog als de huidige rente. 

Kon dat zomaar? Studenten lieten het er niet bij zitten. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) besloot een protest te organiseren en nu bereiden tientallen studenten ook een rechtszaak tegen DUO voor. Toch lijkt de bal vooral te liggen bij de politiek: gaat het aankomende kabinet voor verlichting zorgen? Dat is voor 2024 een van de grote vragen. 

 

Oorlog en polarisatie

Als er iets het nieuws domineerde, dan was het wel het ingrijpende conflict tussen Israël en Hamas. De oorlog daar had en heeft nog steeds veel impact op de mensen hier. Wat is de rol van het onderwijs in zo'n situatie? Uitspreken, veroordelen of niet in mengen? Kritische HvA'ers vonden de hogeschool te mat en vroegen het College van Bestuur zich uit te spreken. Het duurde even, maar dat statement kwam er na een aantal weken alsnog. ‘Geweld tegen onschuldige burgers is onaanvaardbaar,’ luidde de boodschap

De komende tijd wil de HvA meer de dialoog aangaan over het conflict, stelde het College van Bestuur daarbij. Hoe je omgaat met polarisatie en het gesprek met elkaar aangaat bij zo'n gevoelige kwestie, is een vraag die de HvA bereid lijkt op te pakken. Zelf vroegen we docent-onderzoeker Esther Hammelburg om tips, lees ze hieronder nog eens terug. 

Groene ambities

Niet alleen in tijden van oorlog wordt de HvA om leiderschap gevraagd. Ook de klimaatcrisis zet studenten en medewerkers aan tot actie. Terwijl Extinction Rebellion maar liefst 27 dagen achtereen de A12 blokkeerde, lieten ook HvA’ers zich de afgelopen maanden opvallend vaak horen. 

Beeld: Pepijn Kouwenberg | In gesprek over samenwerking met de fossiele industrie

Zo riep een groep van honderden HvA’ers het College van Bestuur begin oktober op de duurzame ambities meer kracht bij te zetten. En twee teamleiders van de HvA betoogden in een opinie dat de kantine zo snel mogelijk vleesloos moest worden. Dat niet iedereen het daar mee eens is, bleek overigens ook, uit reacties op ons Instagram-kanaal

 

Tot slot liepen er in december ook nog gesprekken over de samenwerking van de HvA met 'fossiele bedrijven’. Moet de HvA zulke bedrijven, die de klimaatdoelen in gevaar brengen, in het verdomhoekje plaatsen? Stoppen met samenwerken, of juist de handen ineenslaan? Eind januari neemt het College van Bestuur er een besluit over. 

Nog niet uitgelezen?

Check dan nog eens onze best gelezen artikelen en bekeken video’s van afgelopen halfjaar. Zoals het interview met Tweede Kamerlid Lisa Westerveld, die zich uitsprak over het zwakke functioneren van de medezeggenschap in het hoger onderwijs.

 

Lees nog eens waarom de soos op de sportcampus ook alweer dicht moest, hoe studenten omgaan met soa's en hoe Henk en Sonja na 43 jaar hun broodjeszaak bij metrostation Weesperplein vaarwel zeiden. En heb je behoefte aan rust, dan is er natuurlijk maar één oplossing: duik nog eens het Mindfulnest met ons in (zie video onder). Fijne vakantie!