Nieuwtje: studenten dreigen met schadeclaim aan DUO vanwege hoge rente

19 december 2023
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
19 december 2023

Zijn studenten slecht geïnformeerd over de rente op hun studieschuld? Tientallen studenten vinden van wel en hebben besloten om de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bij de rechtbank te dagvaarden. Dat meldt het ANP.

De studenten worden vertegenwoordigd door het juridisch adviesbureau Legal Advice Wanted (LAW). Dat liet in oktober al weten aan Radio 1 dat ze van plan waren een rechtszaak aan te spannen tegen de Nederlandse Staat. 

 

De zaak richt zich nu dus op DUO, die niet aan zijn zorgplicht zou hebben voldaan. Komend jaar stijgt de rente op de studieschuld van studenten van 0,46 procent naar 2,56 procent. Dat viel veel studenten rauw op hun dak: dat zo'n grote stijging kon plaatsvinden, had DUO er nooit bij verteld.  

DUO, die studiefinanciering verstrekt en de schulden van studenten int, zou in afgelopen jaren niet voldoende hebben gewaarschuwd voor de risico’s bij het afsluiten van een studielening. Geld lenen kost met terugwerkende kracht namelijk een stuk meer geld dan DUO deed voorkomen, vindt LAW. 

 

De rechtbank moet vaststellen of LAW daarmee een punt heeft. Het ultieme doel van LAW is dat de rentestijging naar 2,56 procent wordt teruggedraaid. Gebeurt dat niet, dan denken de eisers aan een schadeclaim. De rechtbank zou dan moeten vaststellen wat de geleden schade van de eisers is.

 

Veel politieke partijen lieten de weken in aanloop naar de verkiezingen weten dat ze vonden dat de rente op de studieschuld moest worden verlaagd of bevroren. Een motie om belastingvoordelen bij expats weg te halen en dat vrijgekomen geld voor verlaging van de rente te gebruiken werd ingestemd. Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap liet echter weten dat een renteverlaging er komend jaar nog niet inzit.