Nieuwtje: kabinet wil pechstudent 200 euro extra geven

6 december 2023
Beeld:

Paul Disco

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
6 december 2023

Wie vier jaar onder het leenstelsel heeft gestudeerd, heeft al recht op een compensatie van 1.436 euro. Maar het demissionaire kabinet ziet in dat de waarde daarvan door de inflatie vermindert en is daarom bereid dat bedrag met ongeveer tweehonderd euro te verhogen. 

‘Pechstudenten’, die studeerden in de jaren tussen 2015 en 2023, krijgen als compensatie 359 euro per studiejaar terug. Wie vier jaar studeerde, kan dus rekenen op een teruggaaf van 1.436 euro. Het kabinet heeft echter besloten om daar nog een bedrag van ongeveer tweehonderd euro bovenop te doen. Door de inflatie is het bedrag immers minder waard geworden. 

 

In de wet stond al dat het bedrag moest meestijgen met de inflatie, maar pas per 1 januari 2026. Het demissionaire kabinet wil nu een ‘technische wijziging’ doorvoeren om die inflatie al eerder mee te laten tellen, zodat ‘de reële waarde van de tegemoetkoming op peil blijft.’ Dat lees je in deze toelichting

 

Nog een jaar wachten

Studenten moeten wel hun papiertje halen om kans te maken op de compensatie. Ook moeten ze nog even wachten voordat het bedrag überhaupt op hun rekening bij wordt geschreven. Op zijn vroegst wordt het bedrag begin 2025 op hun rekening gestort. Wie dan nog bezig is de opleiding af te ronden, moet nog wat langer wachten op de compensatie. Eerst je diploma halen.

 

Dit studiejaar keerde de basisbeurs weer terug. Ook daarvoor geldt momenteel een (tijdelijke) inflatieregeling: uitwonende studenten krijgen dit studiejaar bovenop hun studiebeurs nog eens 164 euro extra. Volt, D66, GroenLinks-PvdA, PvdD, FvD, SP en DENK willen graag dat die basisbeurs permanent hoger blijft, maar zij zijn niet de winnaars van de verkiezingen.

 

 

In de rubriek Nieuwtje brengen we je snel en kort op de hoogte van wat er speelt in het hoger onderwijs. Al het snelle nieuws vind je hier verzameld.