Wat zeggen de partijen over... jouw woonsituatie als student?

18 november 2023
Beeld:

Unsplash (bewerking: HvanA)

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
18 november 2023

De verkiezingen komen eraan en dus duikt HvanA in de partijprogramma’s voor dingen die jij als student wilt weten. Vandaag: het grote kamertekort. Hoe willen partijen ervoor gaan zorgen dat je makkelijker aan een kamer of woning komt, zowel tijdens als na je studie? 

Studentenkamers erbij?

Hoeveel studentenwoningen erbij moeten komen, de komende jaren? Daarover laten de partijen zich niet uit, maar plannen op het gebied van studentenhuisvesting hebben ze wel. De partij die zich daar het meest om bekommert, is misschien wel D66.

 

Deze partij vindt in ieder geval dat het tekort aan studentenkamers een prioriteit voor het ministerie van Volkshuisvesting moet worden. Zo moet het verhogen van het aantal studentenwoningen onderdeel worden van de Wet regie op Volkshuisvesting.

 

De partij wil bovendien niet zomaar bouwen, het type woningen is ook belangrijk. In afgelopen jaren investeerde Nederland veel in zelfstandige studio’s voor studenten. D66 wil dat tenminste een kwart van de nieuwe studentenwoningen een gemeenschappelijke ruimte moet hebben: studenten moeten elkaar immers ook een beetje treffen.

SP en Bij1 willen pandjesbazen makkelijker ‘onteigenen’, PvdD wil de huren vijf jaar bevriezen

Het NSC van Pieter Omtzigt heeft ook aardig wat plannen op papier gezet. De partij noemt het tekort aan studentenwoningen een ‘groot probleem’ en wil dat tegengaan, onder meer door meer betaalbare woningen op campussen te realiseren. Ook moet het makkelijker worden een lage huur af te dwingen bij je huisbaas, als de prijs van een kamer te hoog ligt.

 

Eens, vinden SP en Bij1, die nog een paar andere opvallende plannen hebben. Deze partijen willen het kraakverbod opheffen en gemeentes de mogelijkheid bieden ‘pandjesbazen’ te onteigenen als woningen of kamers leegstaan. Bovendien moet er óók in de vrije sector een maximale huurprijs gaan gelden. Dat vindt de PvdD trouwens ook.

 

Andere partijen tonen zich iets minder concreet als het gaat om de woonsituatie van studenten. VVD stelt dat ze gaan ‘zorgen voor voldoende studentenwoningen’, GroenLinks/PvdA mikt meer op jongeren en belooft ‘voldoende bij te bouwen’ voor studenten. Andere partijen noemen terloops wat maatregelen, zoals het makkelijker maken van woningdelen of hospitaverhuur. Een opvallend plan is er tenslotte nog van de BBB, die wil dat de overheid ook huurtoeslag gaat uitkeren bij studentenhuisvesting. 

Aantal partijen wil starters die moeilijk aan een huis komen, een bijdrage of lening verstrekken

En voor de starters? 

Goed, ben je dan eenmaal student-af, dan is het wel zo fijn als je een plekje voor jezelf kunt vinden. Ook dat is natuurlijk niet eenvoudig met het nijpende woningtekort. Hoe willen de partijen starters (makkelijker) aan een woning gaan helpen?

 

Daar moet een potje voor zijn, vinden veel partijen. Het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen bijvoorbeeld. Daarmee kan Nederland starters die samen tot 65.000 euro verdienen geld verstrekken bij het kopen van een huis. VVD, Volt en ChristenUnie vinden dat dit fonds moet worden uitgebreid (al zeggen ze er niet bij met hoeveel geld precies).

 

BBB vindt dat het makkelijker moet worden om ‘startersleningen’ te verstrekken. De voorwaarden van die lening blijven onduidelijk. Linkse partijen, zoals GroenLinks/PvdA, Bij1 en SP en DENK zetten vooral in op een toename van het sociale huurwoningen en het maximeren van de huurprijs. Lagere prijzen, duurzame woningen.

Studielening moet niet langer meewegen bij aanvragen hypotheek, vinden veel partijen

Nog een paar opvallende ideeën? De PvdD vindt dat de huurprijzen de komende vijf jaar moeten worden bevroren. En het CDA wil jongeren stimuleren te sparen voor hun woning. Dat moet dan bij de bank kunnen tegen een aantrekkelijke rente: een soort woningspaarrekening, dus.  

 

Studieschuld bij hypotheek

Als je momenteel een hypotheek wil aanvragen bij het kopen van een huis, weegt je studielening nog steeds mee. Oftewel, banken verstrekken jou minder graag een lening als jij een dikke schuld blijkt te hebben. Maar daar moet verandering in komen, vinden de meeste partijen.

 

GroenLinks/PvdA, FvD, D66, BBB en BVNL stellen allemaal dat je studieschuld het aanvragen van een hypotheek niet langer in de weg mag staan. VVD lijkt iets voorzichtiger: die partij wil dat je studielening ‘minder’ meeweegt bij het aanvragen van een hypotheek.