Keuzegids geeft HvA weer veel ‘minnetjes’, maar associate degrees krijgen pluim
Studenten van de meeste andere hogescholen zijn meer te spreken over hun opleiding dan HvA-studenten. Dat lees je in de HBO-Keuzegids, die vandaag is verschenen. Welke opleidingen doen het hier wél goed? En bij welke studies weet je zeker dat je straks aan de bak kunt?
Traditiegetrouw zijn er dit jaar weinig wisselingen in de ranglijst van de HBO-Keuzegids. Avans Hogeschool voert de lijst opnieuw aan, InHolland is wederom bestempeld als de hogeschool die het minst scoort bij studenten. De gids wordt ieder jaar gemaakt om (aspirant-)studenten een idee te geven van de tevredenheid over opleidingen, de baankansen en het financiële plaatje.
Waar de redacteuren van de Keuzegids zich op baseren? Met name het oordeel van studenten die de opleiding al volgen. Dat weegt voor zeventig procent mee.
De redacteuren baseren zich op gegevens uit de Nationale Studenten Enquête (NSE) en bekijken hoe tevreden studenten zijn over de docenten, toetsen en sfeer op hun opleiding. Ook weegt in het oordeel van opleidingen mee hoe snel studenten hun opleiding afmaken.
De HvA schuift dit jaar een plekje op naar boven. Van de dertien grotere hogescholen komt ze dit jaar op plek elf in de lijst. Wat dat dan betekent? Dat er tien hogescholen zijn waar studenten over het algemeen meer tevreden zijn en hun diploma wat rapper halen.
De HvA zelf neemt de ranglijst overigens met een korrel zout. Voor het verbeteren van haar onderwijs laat de hogeschool zich vooral leiden door andere rapporten (zoals de NSE) en intern onderzoek, luidde vorig jaar de uitleg. Dit jaar wordt er ook geen HvA-breed standpunt over de uitslag gegeven, laat een woordvoerder weten.
Enkele trends
Sommige bacheloropleidingen halen zo’n goede score, dat de Keuzegids ze aanmerkt als de beste van het land: zogeheten topopleidingen. De HvA had er daar vorig jaar nog een aantal van in huis (Sportkunde, Forensisch Onderzoek, Interprofessionele Paramedische Zorg), maar die opleidingen zijn dat predicaat dit jaar verloren.
De enige ‘topopleidingen’ op de HvA zijn associate degrees
Vooral in de Faculteiten Maatschappij & Recht en Business & Economie halen veel bacheloropleidingen juist opvallend lage scores. Volgens de logica van de Keuzegids is er met name bij Aviation, HBO-Rechten, Sociaal-Juridische Dienstverlening, Finance & Control, Accountancy, Finance Tax & Advice, HBO-ICT en Maritiem Officier werk aan de winkel. Dit zijn opleidingen die slechts een van de vijf sterretjes scoren.
Associate degrees, opleidingen die twee jaar duren en qua niveau tussen mbo-4 en een hbo-bachelor in liggen, worden juist opvallend goed beoordeeld. De ad-opleidingen Sport, Smart Media Production en Educatief Professioneel Beroepsonderwijs mogen hun beoordeling in de Keuzegids 2024 inlijsten: deze opleidingen krijgen de volle vijf sterren.
Techniek loont
Wat staat er nog meer in de Keuzegids? Hoeveel je gemiddeld gaat verdienen na je studie, bijvoorbeeld. Studenten voor wie geld een belangrijke drijfveer is, maken met een technische of ict-opleiding de beste keuze.
Op de HvA moet je dan denken aan opleidingen als HBO-ICT, Technische Natuurkunde en Elektrotechniek. Wie Toegepaste Psychologie, Social Work of Communicatie heeft gestudeerd, zit er over het algemeen juist een stuk minder warmpjes bij.
En de baankansen?
Volgens de redacteuren van de Keuzegids is er onder de vrij specifieke beroepsgroep ‘Leraren Maatschappijleer’ de minste werkloosheid: zij kunnen zo aan de bak. Ook alumni van Sociaal Juridische Dienstverlening, HBO-Verpleegkunde of Social Work hoeven zich daarover geen zorgen te maken.
Kanttekening bij die laatste twee is wel dat ze over het algemeen werk gaan uitvoeren dat onder hun niveau ligt, volgens de gids. Van startende verpleegkundigen is bekend dat dit demotiverend kan werken en ze daarom vrij snel overstappen naar ander werk.