Cursor na wegzetten hoofdredacteur: ‘Wij worden beperkt in onze persvrijheid’
Op de website van Cursor, het universiteitsblad van de Technische Universiteit in Eindhoven, stond de homepage vorige week ‘op zwart’. Een statement van de redactie jegens de universiteit, nadat hoofdredacteur Han Konings dinsdag uit zijn functie werd gezet.
Dinsdagavond heeft het blad alle artikelen op de homepage van de website zwart geverfd. Een protestactie, die volgde nadat hoofdredacteur Han Konings ’s middags plots uit zijn functie werd gezet door het College van Bestuur van de TU.
De redactie heeft daarbij een statement afgegeven: ‘Al enige tijd ervaren wij een beperking in onze persvrijheid’. Het bestuur van de TU zou zich steeds vaker bemoeien met de inhoud van artikelen van Cursor en druk uitoefenen om publicaties aan te passen of niet te plaatsen. ‘Als triest slotstuk daarvan is hoofdredacteur Han Konings vandaag per direct uit zijn functie ontheven.’
‘De laatste jaren is er toenemende druk op onafhankelijke journalistiek binnen universiteiten’
Onder druk
Cursor bestaat al sinds 1957 en heeft dezelfde doelstelling als HvanA: het informeert studenten en medewerkers van de onderwijsinstelling met nieuws en verhalen. Af en toe publiceert het ook kritische artikelen. Dat is soms tegen het zere been van de universiteit, die zich niet altijd bij zulke berichtgeving gebaat voelt.
Cursor stelt dat het niet kan doen waarvoor het is opgericht: onafhankelijke journalistiek bedrijven binnen de universiteit. De bom is gebarsten nadat een van de redacteuren van Cursors een artikel wilde publiceren over belangenverstrengeling aan de TU. Dat lag gevoelig. Het universiteitsbestuur schakelde daarop de redactieraad van Cursor in, die adviseerde het artikel niet te publiceren.
Hoofdredacteur Han Konings besloot het artikel uiteindelijk dan ook niet te plaatsen, ‘omdat hij bang was voor de gevolgen’, staat in het statement van Cursor. De Volkskrant heeft inmiddels over deze kwestie gepubliceerd in een uitgebreider artikel.
Steun voor Cursor
Maar de casus in Eindhoven staat niet op zichzelf. Het ervaren gebrek aan persvrijheid in het hoger onderwijs speelt niet alleen in Eindhoven. Zo heeft het hoger onderwijsmedium ScienceGuide steun voor Cursor uitgesproken.
ScienceGuide wijst erop dat er ‘de laatste jaren toenemende druk is op onafhankelijke journalistiek over en binnen universiteiten. Wij als redactie worden zelfs op het moment van schrijven juridisch geïntimideerd door een universiteit. Dat is al de tweede keer dit jaar.’
Wat betreft Cursor moet er fundamenteel iets veranderen aan de mate van invloed die het universiteitsbestuur op de redactie heeft, wil die laatste tenminste onafhankelijk haar werk kunnen doen. Zo willen ze een onafhankelijke redactieraad, willen ze zelf hun hoofdredacteur kunnen kiezen en moet het redactiestatuut worden herzien.