Nieuwtje:  ‘Studenten betalen volgend jaar ruim vijf keer meer rente over lening’

3 oktober 2023
Beeld:

Pexels/Andrea Picquando

Geplaatst door
Marysol da Graça
Op
3 oktober 2023

Waar de rente over je studielening in 2023 nog op 0,4 procent lag, wordt die komend jaar ruim vijf keer zo hoog. In 2024 komt de rente neer op 2,55 procent, zo berekent het Financieele Dagblad. Studentenbonden zijn het er niet mee eens en pleiten voor een plafond op de rente.

Zes jaar lang hoefde je niets extra’s over je studielening te betalen: wat je leende, was wat je moest terugbetalen. Maar sinds januari is de studieschuldrente voor het eerst in zes jaar weer boven de 0 procent uitgekomen: je betaalt nu 0,4 procent extra rente over wat je hebt geleend. Geld lenen van DUO kost geld, kortom. 

 

Komend jaar stijgt de rente echter opnieuw, zo meldt het Financieele Dagblad, en flink ook. Een student met een gemiddelde schuld van 20.000 euro zou door de rentetoename naar 2,55 procent al gauw een paar tientjes meer per maand betalen, schrijft het FD. Dat komt doordat de rente die Nederland betaalt over staatsobligaties ook weer stijgt (uitleg nodig? zie dit artikel). 

 

Renteplafond

Studentenorganisaties, zoals het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (Lsvb) maken zich boos over de regeling. De bonden wijzen erop dat studenten al te maken hebben met stijgende kosten en dat het leidt tot verdere ongelijkheid onder studenten: wie al moet lenen, is straks nog meer geld kwijt. 

 

Zowel het ISO als de Lsvb pleiten dan ook voor een plafond op de rente op studieleningen. Hoe hoog dat plafond moet worden? Daarover doen de studentenorganisaties nog geen concrete uitspraken.

 


In de rubriek Nieuwtje brengen we je snel en kort op de hoogte van wat er speelt in het hoger onderwijs. Al het snelle nieuws vind je hier verzameld.