HvA stopt financiële steun aan L.A.N.X. na misstanden bij vereniging

12 september 2023
Beeld:

Daniël Rommens | Leden van het Amsterdamsch Studenten Corps tijdens een ontgroening in Amsterdam

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
12 september 2023

De HvA, UvA en VU hebben dinsdag gezamenlijk besloten om studentenvereniging L.A.N.X. niet langer financiële steun te verlenen. Dit naar aanleiding van de ‘ernstige misstanden’ die in november 2022 bij de Amsterdamse studentenvereniging hebben plaatsgevonden. 

Ares, een van de veertien herendisputen van L.A.N.X., organiseerde destijds een introductiereis naar Roemenië. Nieuwe leden kregen tijdens die reis opdrachten als ‘regel een vluchteling’ en ‘naai een emmer in een steeg’. Elke opdracht leverde punten op en als bewijs moesten de nieuwelingen video’s en beeldmateriaal aanleveren. 

 

Het bestuur van de studentenvereniging kwam er in augustus van dit jaar zelf achter dat Ares nieuwe leden dit soort opdrachten had laten uitvoeren. Op 30 augustus bracht L.A.N.X. naar buiten ‘enorm geschrokken’ te zijn van deze ‘ernstige misstanden’ bij Ares. De studentenvereniging liet weten dat het dispuut voor onbepaalde tijd is geschorst. 

 

Statement

Voor de HvA is het incident reden genoeg om de studentenvereniging voorlopig niet langer financiële steun te verlenen. Dat laat de hogeschool dinsdag in een verklaring weten.

 

Dat betekent dat HvA-studenten die een bestuursjaar doen bij L.A.N.X. niet langer een maandelijkse toelage krijgen van 275 euro. Vorig jaar zat er één HvA-student in het bestuur. Dit jaar zijn er nog geen aanvragen voor een toelage gedaan, zo laat een woordvoerder van de hogeschool weten. Verder wordt er bij de HvA ook niet langer promotie gemaakt voor de vereniging: L.A.N.X. is niet langer welkom bij de introductieweek van de hogeschool.

‘Een studentenvereniging moet een veilig vangnet zijn voor nieuwe studenten’

‘Een studentenvereniging moet een veilig sociaal vangnet zijn voor nieuwe studenten’, stelt de HvA in het statement. ‘De sociale veiligheid van mensen mag hierbij niet in het geding komen. Het is van het grootste belang om ervoor te zorgen dat dit soort ernstige misstanden niet meer voorkomen.’

 

L.A.N.X. is eerst zelf aan zet, meent de hogeschool. ‘Wij doen een dringend beroep op de vereniging zelf om de verantwoordelijkheid voor een structurele cultuurverandering nu écht op te pakken. Grensoverschrijdend gedrag mag niet meer voorkomen’. De HvA stelt wel in gesprek te blijven met de studentenvereniging.

 

Hardnekkig probleem

Ook de UvA en VU hebben dinsdag laten weten hun steun in te trekken. Eerder reageerde burgemeester Femke Halsema al dat ze binnenkort in gesprek wil met de vereniging. ‘Dit is opnieuw een voorbeeld van een hardnekkig probleem dat zich voordoet onder studentenverenigingen.’

 

De burgemeester doelde daarmee op het eerdere vertoon van vrouwonvriendelijk gedrag bij het Amsterdamsch Studenten Corps, waar vrouwen tijdens een bijeenkomst van mannelijke leden in juli 2022 ‘sperma-emmers’ werden genoemd. Die vereniging hoeft sindsdien ook niet langer op financiële steun te rekenen van de hoger onderwijsinstellingen.