Lisa in alle Staten – het begin van een avontuur om nooit meer te vergeten

13 september 2023
Beeld:

Ilya Ghassemi | Lisa Wolkers

Geplaatst door
Lisa Wolkers
Op
13 september 2023

Welcome in America! Creative Business-student Lisa Wolkers is de oceaan overgestoken voor een minor aan Syracuse University, in New York. Om de week schrijft ze een column voor HvanA over haar belevenissen. Vandaag: de eerste dagen. ‘Mijn zelfvertrouwen begint te groeien.’ 

Het huis uitgaan is een ervaring die ieder mens eens mee zal moeten maken, en de meesten behalen deze mijlpaal in hun studententijd. Een maand geleden werd dit voor mij ook realiteit. Ik verhuisde naar de Verenigde Staten.

 

Mijn moeder omschreef deze ervaring als: ‘loslaten in het kwadraat’, maar ik gebruik liever de term: ‘in het diepe springen zonder zwembandjes’. In je eentje door de douane gaan op Schiphol voelt alsof de zwemmeester je voor de eerste keer in het bad gooit. Beide keren kijken je ouders toe vanaf de andere kant van het raam. Ze zijn er om je mentaal te ondersteunen, maar verder zal je het toch echt zelf moeten doen.

Vaders, moeders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s liepen over de campus. Op dat moment dacht ik aan Nederland

Met drie koffers en mijn handtas stond ik uiteindelijk op de parkeerplaats van het Syracuse Hancock International Airport in Onondaga County, New York. Oftewel, in the middle of nowhere. Met een adres in de hand stapte ik de Uber in. Ik had geen idee wat me te wachten stond. Hoe zou mijn kamer eruit zien? Zal ik leuke buren hebben? Wat ga ik vanavond überhaupt eten?

 

Ik realiseerde me plots hoe ik altijd andere mensen om mij heen had gehad om op te steunen. Als het mijn ouders niet waren, dan mijn vrienden wel. Ik heb me nooit zorgen hoeven maken over mijn veiligheid of over de terugweg naar huis. Maar dat veilige platform, waar ik al die jaren op rekende, is nu onder mijn voeten vandaan getrokken.

 

Als je mij twee jaar geleden had verteld dat ik in mijn eentje zou verhuizen naar de andere kant van de wereld, dan had ik je écht stomverbaasd aangekeken. Maar ik stond er nu toch echt, in mijn kamertje van vijftien vierkante meter. De eerste dagen gingen me beter af dan ik van tevoren had verwacht. Ik realiseerde mij al gauw dat ik mezelf nog best wel goed kon redden in een nieuwe omgeving, een nieuw land en in een nieuwe cultuur.

 

Maar natuurlijk zijn de moeilijke momenten niet te ontwijken. Nederland is en blijft mijn thuis. Het land, de cultuur, maar vooral de mensen. Die realisatie – dat ik mijn vrienden en familie vier maanden niet zal zien – kwam een week later, toen de Amerikaanse studenten mochten intrekken. Vaders, moeders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s liepen over de campus. Op dat moment dacht ik aan Nederland. Aan de mensen die ik de komende tijd moet gaan missen.

 

Toch ben ik dankbaar dat ik dit avontuur in mijn eentje ben aangegaan. Ik weet zeker: dit is iets wat ik nooit meer ga vergeten. Deze ervaring, deze vaardigheden en deze lessen. Dag na dag begint mijn zelfvertrouwen te groeien. Ik denk dat dit de meerwaarde is van dit hele avontuur: ik kan óók op mijzelf rekenen.

 

Lisa is derdejaarsstudent Creative Business. Het komende halfjaar studeert ze in de Verenigde Staten en kun je om de week over haar ervaring lezen op onze site.