Laatstejaars tippen eerstejaars: ‘Pak alles aan wat je buiten je studie nog kan doen’

30 augustus 2023
Beeld:

Nina Bakker/HvanA | Sela Graaven

Geplaatst door
Nina Bakker
Op
30 augustus 2023

Fris en fruitig stap je als nieuwe student de HvA binnen, niet wetende wat er allemaal nog komen gaat. Hoe gaat dat, studeren in Amsterdam? Waar moet je op letten? Geen zorgen. Laatstejaars en net afgestudeerde HvA-studenten schieten je te hulp met tips voor eerstejaars.

Beeld: Nina Bakker/HvanA | Simran mét bloemen, want ze is net afgestudeerd

Simran Sekhon (23)
Net afgestudeerd aan de opleiding Bestuurskunde

‘Tip 1: stress niet. Ik was best een stresskip en wilde graag controle hebben over alles. Go with the flow. Het is niet erg als je planning niet helemaal soepel verloopt of als je iets moet herkansen. Maar: maak alles wel op tijd af. Je zal merken dat je steeds vaker iets op het laatste moment doet. Plan goed, gebruik een agenda.

 

En: geniet! Je studiejaren gaan snel. Ik heb er zelf niet optimaal van kunnen genieten omdat ik voor een deel in de coronaperiode studeerde. Dit is je studententijd, die ga je niet terugkrijgen. Om te socializen zou ik aanraden om eerst dichtbij de HvA te beginnen, zoals Café Fest. Ook is er Floor, waar ze bijvoorbeeld avonden over diversiteit en inclusie organiseren. Je kunt ook zelf iets organiseren, wat ik bijvoorbeeld deed bij de Sesi Community. Ik organiseerde een avond over mentale gezondheid.

 

Bouw een netwerk op. Dat gaat je zoveel helpen in jaar drie en vier als je stage loopt en je aan de gang moet met je afstudeerscriptie. En woon je niet in Amsterdam? Mijn tip: sluit je aan bij een studievereniging. Ik woon zelf in Hoorn. Via een vereniging en via schoolprojecten kwam ik in verschillende stadsdelen terecht. Verder heeft de HvA campussen verspreid over Amsterdam. Ga eens studeren op een andere faculteit. Zo leer je Amsterdam ook beter kennen.’ 

Beeld: Nina Bakker/HvanA | Souleiman Abourich

Souleiman Abourich (20), vierdejaars Commerciële Economie

‘Mijn beste advies voor eerstejaars is dat je er niet alleen voor staat. Als anderen het kunnen, kan jij het ook.

 

Zelf ben ik iemand die heel perfectionistisch is. Toen ik zelf in mijn eerste jaar kwam, had ik wel iemand willen hebben die tegen me zei dat het wel goed komt. Ik vond het lastig om mijn leven te plannen en me in te beelden hoe de toekomst eruit zou zien. Op de middelbare school verlaat je een vertrouwde groep en gaat iedereen zijn eigen pad op. Hoe ga je dan verder? Je gaat studeren met allerlei verwachtingen, dan is het handig als iemand je met liefde begeleidt en je wijze lessen meegeeft. Zoek zo iemand op!

 

Tegelijkertijd moet je je ook goed voorbereiden op lessen. Wees actief. Dat is het verschil met de middelbare school: je moet nu alles zelf plannen. Je wordt echt in het diepe gegooid zodat je je ontwikkelt als volwassene. Werk veel samen met andere studenten, je moet het van elkaar hebben. Je hoeft niet altijd competitief te zijn. Juist samen kom je verder.

 

Qua leuke plekken om te ontdekken zou ik aanraden om je eens aan te melden bij een studentenvereniging, zij organiseren allerlei feestjes. Een vooral handige plek is de copyshop op de Dam, daar kun je veel goedkoper printen. Verder zijn er richting het Sarphatipark veel restaurantjes. 

 

Als ideale studeerplek kan ik Studio HvA, het gebouw van de minor Ondernemerschap aanraden. Je zit dan met inspirerende mensen om je heen die allemaal wel een ondernemersmentaliteit hebben. Je voelt aan hun energie dat ze serieus bezig zijn.’

Sela Graaven (21)
Vierdejaars Bestuurskunde

‘Mijn tip: vraag een lidmaatschap aan bij de HvA-sportschool. Zo kun je sporten en socializen tegelijk. Ik heb dat ook gedaan, het is een fijne manier om medestudenten te ontmoeten en fit bezig te zijn.

 

En het klinkt misschien suf, maar meld je aan voor een honoursmodule die niet via je eigen opleiding worden aangeboden. Zo volgde ik een module Psychologie. Hiermee bouw je ook een netwerk op met andere studenten. 

 

Sowieso zou ik alles wat je buiten je studie nog kan doen gewoon aanpakken. Zelf was ik als eerstejaarsstudent echt bang om sociale activiteiten te doen. Maar als je even buiten je comfortzone gaat, dan levert dat veel op. Als je bijvoorbeeld gaat helpen bij de open dag krijg je er ook voor betaald.

 

Verder moet je je vooral niet te druk maken. Stress kan echt je studententijd spoilen. En als het even niet zo lekker gaat, trek aan de bel. Je decaan, studieadviseur of mentor: ze zijn er voor je. Als die niet beschikbaar zijn, zoek een hogere instantie op en kaart het aan. Ik had zelf problemen met mijn mentale gezondheid tijdens mijn studie. Door het aan te geven kon ik met een psycholoog kunnen praten.’