Verborgen parels in Amsterdam: welke plekjes moet je kennen?

29 augustus 2023
Beeld:

Malika Triki

Geplaatst door
Jelle Kusters
Op
29 augustus 2023

Ellenlange rijen toeristen staan er voor de op TikTok-gepromote stroopwafelwinkel en frietkraam. Ben je nieuw in Amsterdam en op zoek naar echt leuke plekken waar het niet zo intens druk is? Wij zetten een aantal verborgen parels van de stad voor je op een rij. 

Beeld: Malika Triki | Het Begijnhof

1. Het Begijnhof

Begijnhof 1, Amsterdam-Centrum


Deze oase van rust ligt net achter de hysterie van de Kalverstraat. Het ontstaan van dit binnenhof dateert al van honderden jaren geleden. Een groep vrouwen besloot destijds een religieuze gemeenschap op te richten en zo ontstond het hofje, bestaande uit kleine huizen en een kerk. Nu is het huisje op nummer 34 één van de twee laatst overgebleven houten huisjes van Amsterdam.

 
 

2. VU Hortus

Van der Boechorststraat 8, Amsterdam-Zuid


Midden in de veelal zakelijke omgeving van de Zuidas bevindt zich deze prachtige botanische tuin. Voor wie zich in de drukte even wil onttrekken aan de dagelijkse hectiek en zich in een subtropisch oord wil wanen, is de Hortus Botanicus een prachtige uitvalsbasis. Naast de vele (sub)tropische planten, zoals grote palmen, vind je hier ook de grootste cactus- en vetplantencollectie van Nederland.

 

 

3. Torpedo Theater

Sint Pieterspoortsteeg 33, Amsterdam-Centrum


Het Torpedo Theater is er in het bijzonder voor klein publiek en beginnend talent. In hartje Amsterdam word je hier vermaakt met toneelvoorstellingen, talkshows, performances, salon- en thema-avonden, muziekuitvoeringen, boek- en filmpresentaties. Het als voorheen bekende ‘Parooltheater’ wordt gekenmerkt door de intieme sfeer en het – al meer dan 25 jaar gehandhaafde – decor in de vorm van een theater.

Beeld: Malika Triki

4.     Kapitein Zeppos

Gebed zonder end 5, Amsterdam-Centrum


Al sinds 1987 kun je eten bij Kapitein Zeppos, in het oude centrum van Amsterdam. Net achter de Oudezijds Voorburgwal vind je dit kleine stukje ‘vakantie in eigen land’. Onder het genot van zuidelijke gerechten, heerlijke (speciaal)biertjes, wijnen en cocktails voelt het buitenland opeens heel dichtbij. Met de Zeppos boattour geniet je nu ook op het water van de heerlijke hapjes en drankjes waar Zeppos bekend om staat.

 

 

5.     POF Amsterdam

Meteorenweg 280, Amsterdam-Noord


Op een voormalig sportcomplex in Amsterdam-Noord vind je stadslandbouwproject NoordOogst, waar restaurant POF fungeert als bijkeuken. Die naam heeft het restaurant te danken aan de kooktechniek die er centraal staat: poffen.

 

De focus ligt er op vegetarisch voedsel dat lokaal geproduceerd is. Voor het restaurant vind je een grasveld, een wijngaard en een natuurspeeltuin en naast het restaurant vind je de varkentjes in het modder en de kippen in het veld. Naast het heerlijke eten op deze prachtige locatie kun je er ook terecht voor een wandeling, workshops en liveoptredens.

 

6.     De Engelse Reet

Begijnensteeg 4, Amsterdam-Centrum


Een prachtige kroegnaam die op meerdere manieren opgevat kan worden. De enige juiste verklaring van de herkomst van de naam? Een ‘reet’ is een synoniem voor een kier en het kroegje ligt in de smalle steeg (kier) naar de Engelse Kerk. Geen muziek, geen nacho’s, geen poespas. In deze ouderwetse bruine familiekroeg ligt er zand op de vloer, wordt een biertje geserveerd met een hardgekookt ei en een stukje ossenworst en heet de kroegbaas al vier generaties Teun van Veen.

Beeld: Malika Triki | Museum Perron Oost

7.     Museum Perron Oost

Cruquiusweg 11, Amsterdam-Oost


Het kleinste museum ter wereld. Dit perronhuisje van zes vierkante meter is onderdeel van een groter monument, verder bestaande uit een perron, spoorrails en wagon. In het Perronhuisje worden gedurende het jaar verschillende soorten exposities getoond. Op deze manier vertelt het museum in uiteenlopende kunstvormen verhalen van oude en nieuwe bewoners van het Oostelijk Havengebied van Amsterdam.

 

 

8.     Pampus

Forteiland Pampus, IJmeer


Het spreekwoord kent iedereen wel, maar wist je dat je ook de geschiedenis van alles wat met Pampus te maken heeft kunt achterhalen op het eiland zelf? Met de boot vaar je in 25 minuten naar dit kunstmatig aangelegde eiland. Meer dan honderd jaar geleden werd deze vesting, onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst, gebouwd om de toegang tot Amsterdam te beschermen. Hedendaags kun je ernaartoe om een hapje, drankje, rondleiding, overnachting of ballonvaart te doen.

 

 

9.     BONUS: Vuurtoreneiland

Vuurtoreneiland, IJmeer


Qua budget niet de meest voor de hand liggende parel voor studenten, bovendien is de beschikbaarheid van het restaurant zeer beperkt. Maar mocht je ooit de kans krijgen en iets bijzonders te vieren hebben, zoals het halen van je diploma, én je bent bereid er flink voor te betalen, dan is dit wel een aanrader.

 

Aan het begin van de avond word je opgehaald met een bootje, waar de eerste hapjes en drankjes worden aangereikt. Eenmaal aangekomen op het eiland tref je een vuurtoren, een fort en kas. Afhankelijk van het seizoen wordt het zesgangendiner opgediend in het winterse fort of de zomerse kas. Na een laatste drankje bij het vuur word je weer bij de ophaalplek afgezet. Een ervaring om nooit te vergeten.

 

Dit artikel is ook te lezen in ons nieuwste papieren magazine. Op zoek naar meer tips, of wil je het hele magazine doorbladeren? Je vindt het hier of op een van de campussen.