Wat zijn de verschillen tussen een studie- en studentenvereniging?
Als je aan een studentenvereniging denkt, schieten er misschien al gauw beelden door je hoofd van heftige ontgroeningen en wilde feesten. Bij studieverenigingen is de cultuur juist heel anders: daar doen ze niet aan verplichtingen. Waar heb je als eerstejaars uit te kiezen?
Het beeld dat bestaat van heftige ontgroeningen, verplichte borrels en veel zuipen wordt vooral in leven gehouden door de vijf grote Amsterdamse corporale studentenverenigingen. Dat vertelt Thomas Glaudemans (35) van Team Studieverenigingen. ‘En dat is zonde, want er zijn zoveel meer verenigingen in Amsterdam. De één is gericht op sport, de ander op debatteren of op kunst en cultuur. Niet alle verenigingen doen aan een ontgroening.’
Team Studieverenigingen is een team van medewerkers binnen de HvA, dat contact onderhoudt met studie- en studentenverenigingen in Amsterdam. Daarnaast ondersteunen ze studieverenigingen, bijvoorbeeld bij vragen over financiële zaken of bestuurswisselingen.
Wat is ook alweer het verschil tussen zo’n studie- en studentenvereniging? Er zijn dertig studieverenigingen aangesloten bij de HvA en er bestaan ook ongeveer dertig studentenverenigingen in Amsterdam. Studieverenigingen zijn gelinkt aan een bepaalde opleiding. Dat is meteen het grootste verschil met studentenverenigingen, die nooit aan een opleiding gebonden zijn. Studieverenigingen organiseren educatieve en recreatieve evenementen voor hun leden.
‘Als lid van een studievereniging kan je een goed netwerk opbouwen binnen je eigen opleiding’, vertelt Dunja van Laar (24), teamcoördinator bij Team Studieverenigingen. ‘Ook de band met docenten wordt laagdrempelig.’ Studieverenigingen hebben, in tegenstelling tot sommige studentenverenigingen, nooit ontgroeningen en geen verplichtingen.
‘Een studievereniging organiseert studiegerelateerde evenementen met gastsprekers, aanvullend op het curriculum’, legt Dunja uit. ‘Het weerspiegelt de cultuur en sfeer die op een opleiding is, gezellig en nuttig dus.’
‘Ik zou iedereen aanraden om te beginnen bij je eigen studievereniging’
Thomas: ‘Voor welke vereniging je kiest is een persoonlijke afweging. Ik zou iedereen aanraden om te beginnen bij je eigen studievereniging. Vaak organiseren zij activiteiten in de introductieweek.’ Thomas geeft de tip om daarna eens te kijken op www.lidwordeninamsterdam.nl, daar kun je een kieswijzer invullen om te zien welke studentenvereniging het beste bij je past.
‘Maar het kan ook en-en’, zegt medewerker Studentenzaken Laura Weller (26). ‘Het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Je kunt zowel bij een studie- als bij een studentenvereniging’. Ontdek dus vooral wat er bij je past.
Hoe staat het er eigenlijk voor bij de verenigingen?
Tijden van corona, met een dip in de activiteiten en ledenaantallen, zijn achter de rug. De verenigingen zijn weer opgekrabbeld en er zijn nieuwe leden bij gekomen. Team Studieverenigingen blikt terug op een mooi jaar, maar ziet ook nog verbeterpunten.
‘Een blijvend probleem is de betrokkenheid van de leden. Verenigingen hebben moeite leden naar evenementen te trekken’, vertelt Dunja.
Na de coronapandemie zijn studenten wat meer in zichzelf gekeerd’
Waar die vermindering in betrokkenheid bij verenigingen aan ligt, is volgens het team lastig te zeggen. Laura: ‘Als studenten nog thuis wonen in een andere stad, wachten ze meestal niet tot een evenement in Amsterdam ’s avonds begint. Terwijl je dat misschien wel doet als je er in een kwartiertje heen fietst. Daarnaast denk ik dat die betrokkenheid bij de studie ook buiten de verenigingen om bestaat. Na de coronapandemie zijn studenten toch wat meer in zichzelf gekeerd.’
Ondanks dat denkt Laura dat het verenigingsleven langzaam weer op gang komt. Door bijvoorbeeld uitjes of studie gerelateerde evenementen eerder op de dag en op verschillende dagen te organiseren, hopen studieverenigingen meer (thuiswonende) studenten te bereiken.
Voor dit studiejaar komen de dertig nieuwe besturen van studieverenigingen weer met nieuwe ideeën. Een vers studiejaar met startende studenten. Wie weet wat dat brengt.
Dit artikel is ook te lezen in ons nieuwste papieren magazine. Wil je het hele magazine lezen? Vind het magazine hier of op een van de campussen.