Je studieschuld verminderen? Jordi weet misschien wel raad
Jordi (26) is net afgestudeerd als toegepast psycholoog, wat betekent dat hij gedag moet zeggen tegen de oude gewoontes van het studentenleven. Deze week kwam de oud-HvA’er erachter dat hij héél misschien wel kans maakt op een lagere studieschuld. Wie weet, een gouden tip?
Stel je voor: je ligt onderuit op de bank op TikTok te scrollen. Opeens kom je een filmpje tegen met daarin pontificaal in beeld: ‘Zo krijg je geld terug van DUO. Zeg maar doei tegen je studieschuld’. Dan ga je als (oud-)student wel even rechtop zitten. Want wie zegt er nee tegen tips om je studieschuld te verminderen?’
Deze TikTok-video’s van influencer Francien Regelink gingen een tijdje geleden rond op social media. Francien legt erin uit dat (een deel van) je studieschuld kwijtgescholden kan worden als je studievertraging opliep, vanwege ‘functiebeperkende omstandigheden’. Denk aan ADHD, depressie of uithuisplaatsing: serieuze belemmeringen die er mogelijk voor hebben gezorgd dat je je studie niet haalde binnen de vastgestelde vier jaar.
Ik kwam er al snel achter dat ik weinig aan haar tips had. Was dit een kat in de zak?
In de TikTok-video’s vertelt Francien hoe je ervoor kan zorgen dat tot wel tienduizenden euro’s kwijtscholden worden. Zij kan je helpen via een online ‘hoofdstuk’ met tips. Ja, daarvoor moet je dan wel betalen. Maar ik raakte geïntrigeerd, voelde me aangesproken en kocht het hoofdstuk. Al snel kwam ik erachter dat ik er weinig aan had. Was dit een kat in de zak?
Je studieschuld wordt alleen (gedeeltelijk) kwijtgescholden in een aantal bijzondere situaties. Dit zijn ze: wanneer je gedupeerde bent van de toeslagenaffaire, als je vanwege medische problemen je studie niet hebt kunnen afmaken of wanneer iemand is overleden. Je volledige studieschuld kan dus niet worden kwijtgescholden. Wél heb je de mogelijkheid om je prestatiebeurs te verlengen.
Die beurs krijg je normaal gesproken voor de eerste vier studiejaren, maar bij studievertraging vanwege medische of andere serieuze redenen kun je een extra jaar prestatiebeurs krijgen, met terugwerkende kracht. Dat moet je samen met je studentendecaan en huisarts aantonen. Dus besloot ik mijn oude studentendecaan een mailtje te sturen om navraag te doen.
Ik vond het lastig dag in dag uit naar school te gaan: bij mij zorgde dat voor studievertraging
Ik heb tijdens mijn studie namelijk meerdere malen met hem gesproken toen ik erg last had van een depressie en een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Tijdens mijn studie was ik vaak vermoeid, kon ik mij gedurende lange tijd amper concentreren en vond ik het lastig om dag in dag uit naar school te gaan. Bij mij zorgde dat voor studievertraging.
Mijn studentendecaan legde uit dat er voor mij misschien dus toch een kans was om de prestatiebeurs te verlengen, maar wel met de nadruk op kans. Het is het proberen waard, dacht ik. Een van de formulieren heb ik met mijn psycholoog (huisarts kan ook) ingevuld en de ander met de studentendecaan na een gesprek. Nu is het wachten op antwoord van DUO.
Ik geloof dat Francien de beste bedoelingen heeft, maar ik denk dat er redelijk wat informatie verloren is gegaan bij het overbrengen van haar boodschap. Ik vind het in ieder geval goed dat deze regeling bestaat en hier meer aandacht voor is. Als je buiten je macht om studievertraging oploopt - en dan ook nog eens als je bent afgestudeerd als deel van de ‘pechgeneratie’ - kan ik me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hopelijk brengt een verlenging van de prestatiebeurs dan een helpende hand.
Tegen de studenten die denken hiervoor in aanmerking te komen, zou ik zeggen: kijk op de website van DUO over deze regeling. Weet dat je de hulp van je studentendecaan en huisarts nodig hebt, dus ga bij jezelf na of die op de hoogte zijn van de redenen waarom je vertraging hebt opgelopen. Voor de studenten die vertraging dreigen op te lopen vanwege serieuze redenen, moedig ik je aan om aan te kloppen bij je slb’er, studentendecaan of huisarts. Je hoeft je problemen niet alleen te dragen en op te lossen.