Pedagogiekdocent Hanneke Velthuijsen uitgeroepen tot Docent van het Jaar 2023

9 juni 2023
Beeld:

Nina Bakker | Hanneke Velthuijsen is Docent van het Jaar 2023

Geplaatst door
Nina Bakker
Op
9 juni 2023

Pedagogiekdocent Hanneke Velthuijsen veroverde gisteren geen stemmen, maar wél de harten van de jury bestaande uit studenten. Zij werd donderdagavond verkozen tot Docent van het Jaar 2023. ‘Ik werk met hart en ziel om studenten te laten shinen.’

Haar passie en betrokkenheid gaf uiteindelijk de doorslag, onder meer omdat Hanneke Velthuijsen student Naomi, die slechthorend is, hielp met studeren. Na een toespraak van Esther Ras (decaan van de faculteit Techniek), gaf Naomi de prijs uit handen terwijl er in het publiek tranen werden weggepinkt.

 

Nieuw aan de Docent van het Jaar-verkiezing dit jaar was de stemprocedure. In plaats van het uitbrengen van stemmen namen studenten video’s op waarin zij een docent nomineerden. In de videoboodschap beargumenteerden de studenten hun keuze. 

 

Volgens medewerker Studentenzaken en projectleider van de verkiezing Lisa Bol, zijn er honderden filmpjes binnengekomen. Bij elke faculteit beoordeelde een jury bestaande uit studenten de video’s aan de hand van beoordelingscriteria van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

‘Ik merkte dat er veel negativiteit was rondom de Docent van het Jaar-verkiezing’

‘Ons doel was om mooie verhalen te horen’, zegt Bol. ‘Ik merkte dat er veel negativiteit was rondom de Docent van het Jaar-verkiezing. Een docent heeft meer kans op het krijgen van stemmen als diegene bijvoorbeeld meer hoorcolleges geeft. Terwijl je ook docenten hebt met kleine klassen, maar die wel veel binding hebben met de leerlingen. Die halen nooit genoeg stemmen binnen.’

Genomineerden

Uit alle video’s kwamen zeven genomineerden: Daniel Kiikka (Bewegen, Sport en Voeding), Tom van Campenhout (Digitale Media en Creatieve Industrie), Simone Andriessen (Gezondheid), Huib Giltay Veth (Maatschappij en Recht), John Temmen (Techniek) en Hanneke Velthuijsen (Onderwijs en Opvoeding). Yahia Akhribech (Business en Economie) was ook genomineerd, maar kon door persoonlijke omstandigheden niet meedoen aan het juryproces.

Populariteitswedstrijd

Het zou eerder om een populariteitswedstrijd gaan dan om de kwaliteit en inhoud. Lisa Bol: ‘Een stem zegt niet zoveel over een docent. Bovendien hebben we al dertien jaar dezelfde stemprocedure. Waarom zou je het niet vernieuwen? Natuurlijk komt in zo’n videoverhaal niet alle criteria terug. Maar er zijn wel handvaten om een video te beoordelen. Met video’s weet je beter waaróm iemand Docent van het Jaar wordt. Daar kunnen andere docenten ook weer van leren.’

 

De uitreiking in cultureel centrum Floor was geheel in galastijl, met rode loper en cocktails. Er was muziek van zangeres Cloud Cukkoo en er waren speeches van Oud-winnaar Nehemia Aipassa en HvA’er van het Jaar 2022 Amjad Almatni. Almatni vertelde over hoe hij als vluchteling student werd in Amsterdam, vol uitdagingen stond, maar dat er altijd docenten waren die voor hem klaar stonden.  

 

Alles bouwde op naar het moment sûprème: de uitreiking. Daniel Kiikka eindigde op de derde plaats, John Temmen was nummer twee. Het was Hanneke Velthuijsen die uiteindelijk door de jury, bestaande uit studenten Soraya Scholtsbergh en Kai van Vlaanderen en Yasmina El Moumene, tot Docent van het Jaar 2023 werd benoemd.

‘Ik zie mijn studenten als individuele persoonlijkheden met eigen talenten’

Zij keken naar passie, betrokkenheid en de manier van lesgeven. ‘Wat Hanneke goed doet, is problemen die een leerling ervaart aanpakken. Wij vinden dat het toppunt van betrokkenheid’, zegt Yasmina. 

 

Eigen talenten

Op het podium vertelde Hanneke al wat haar motiveert als docent. ‘Ik zie mijn studenten als individuele persoonlijkheden met eigen talenten. Ik ben maar een voorbijganger in hun leven. Ik hoop dat ik in die korte periode iets bij kan dragen om ze echt te laten shinen. Naomi is daar een mooi voorbeeld van. Binnen een week hadden mijn colleges ondertiteling. Wat een geschenk om iedere dag met zoveel toffe jonge studenten te werken.  

 

Na afloop van de uitreiking vliegen de felicitaties Hanneke om de oren. ‘Collega’s zeggen dat ik met hart en ziel werk. Dat doe ik om talenten van studenten naar voren te laten komen. Door mij als winnaar aan te wijzen, betekent eigenlijk dat vriendelijkheid en liefdevol zijn naar anderen wint. Dat is niet altijd zo in de samenleving.’

Beeld: Nina Bakker | Student Naomi met Docent van het Jaar Hanneke Velthuijsen