HvanA Hoofdzaken: luister hier de laatste drie afleveringen

9 juni 2023
Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
9 juni 2023

Er staan nieuwe afleveringen van onze podcastserie HvanA Hoofdzaken online. Maja de Goede praat met HvA-onderzoekers en ervaringsdeskundigen over wat zij bestuderen en wat de praktijk aan hun bevindingen heeft. Luister hier naar de laatste drie afleveringen.

Sleutelberoepen

In gesprek met Adriaan Rottenberg en Maria Kapteijns hebben we het over de woon- en werksituatie van sleutelberoepen in Amsterdam. Hoe toegankelijk is de stad nog voor onderwijzers, politieagenten en verplegers? Niet toegankelijk, stellen Rottenberg en Kapteijns. Zij zien dat het tekort aan leraren en andere middeninkomens vooral een woonprobleem is. Amsterdam is te duur, en dus vertrekt een belangrijk deel van de samenleving. 

 

Op welke manier werkt de Gemeente Amsterdam aan een oplossing voor dit probleem? Rottenberg is sceptisch en ziet de goedbedoelde voorrangsregelingen van de gemeente niet als een uitweg. Kapteijns is optimistischer. Er worden ook dingen van onderop georganiseerd. 

 

Luister het gesprek hieronder. 

Klimaatlessen

Met gedragswetenschapper Loes Kreemers en coördinator duurzaamheid Pavel van Deutekom hebben we het over klimaatonderwijs. Samen met andere onderzoekers pleiten zij voor verplichte klimaatlessen op universiteiten en hogescholen. Omdat studenten daar om vragen, stellen zij. 

 

We praten over hoe die lessen er dan uit moeten komen te zien en waarom het volgens hen de taak is van het hoger onderwijs om aandacht te besteden aan klimaatverandering. ‘Je zou willen dat de kennis van de wetenschappers van kennisinstellingen gebruikt wordt om studenten te leren hoe met een veranderende wereld om te gaan’, zegt Kreemers daarover. 

 

Deze podcastaflevering werd vlak voor een nieuwe Extinction Rebellion-bezetting gepubliceerd. Loes Kreemers deed daaraan mee, samen met Scientist Rebellion. Pavel van Deutekom voerde bewust geen actie op de A12 in Den Haag. Waarom is Kreemers als wetenschapper bereid zich te laten arresteren en vindt Van Deutekom zo’n actie geen toegevoegde waarde hebben? 

 

Luister het gesprek hieronder. 

Nepnieuws

Met lectoren Tamara Witschge en Sabine Niederer gingen we in gesprek over nepnieuws. Samen doen zij onderzoek naar de vraag wat mensen nodig hebben om hun eigen media te begrijpen. Want om nepnieuws tegen te gaan of in ieder geval goed te herkennen, is inzicht in je eigen medianetwerk cruciaal, stellen Witschge en Niederer.
 

Verdiep je in de media die jij voorgeschoteld krijgt en vraag eens aan een ander wat hij allemaal ziet op zijn telefoon. Je zult zien dat dat per persoon enorm kan verschillen, zeggen de onderzoekers. 

 

Luister het gesprek hieronder.