Zo raak je niet platzak: tien tips om geld te besparen

26 juni 2018
Beeld:

Istock

Geplaatst door
Nina Rijnierse
Op
26 juni 2018

HvanA duikt deze week in de wereld van het geld. Vandaag: hou jij aan het eind van je geld ook altijd een beetje maand over? Wij vroegen een student en een docent die alles van geld weten om tips voor een financieel gezond studentenleven.

1. Besparen, besparen, besparen

Het ligt misschien voor de hand, maar kijk eerst eens wat je kunt missen, zegt wiskundestudent Granit Zeka. Hij deed voor zijn minor Financieel advies en ondersteuning onderzoek naar de financiën van eerstejaarsstudenten op de HvA. ‘Koop niet altijd je eten bij de dichtstbijzijnde Albert Heijn of Jumbo. Ga ook eens langs bij de Lidl of Aldi. Het zal je verbazen hoe goedkoop je dan boodschappen kunt doen. De Lidl heeft de lekkerste croissantjes van alle supermarkten. En trap niet in de folderaanbiedingen. Vaak zijn het vooral A-merken die worden gepresenteerd als koopjes, terwijl huismerken nog steeds veel goedkoper zijn.’

 

Besparen op je bier is ook nog een optie. Lid worden van een studentenvereniging loont, vindt Granit. ‘Het verschilt misschien per vereniging, maar bier kost dan rond de 1,50 euro. Verder kan je nog lid worden van een dispuut en een bestuursjaar doen, wat weer mooi staat op je cv.’

2. Leef je te duur? Trek je geld uit de muur

‘Maak je geld tastbaar,’ zegt Willem Landman, financieel gedragseconoom aan de HvA en docent bij onder meer de minor beleggen. ‘Studenten bedenken slimme manieren waarop ze extra geld kunnen lenen en bij een groot aantal banken is het heel gemakkelijk om rood te staan. Het enige dat dan verandert is de kleur van het bedrag op je rekening. Daardoor wordt een geldbedrag iets abstracts.’ Zijn tip: bereken hoeveel je voor een week nodig hebt, haal dat bedrag uit de pinautomaat en geef niet meer uit dan het contante geld dat je bezit.

 

(De tekst loopt door onder de video.)

3. Maak gebruik van je status: je bent student

Veel kappers, restaurants, bioscopen en zelfs diensten als Spotify hanteren kortingen voor studenten. Die laatste heeft trouwens ook de optie voor een familieabonnement, dan betaal je nog minder.

 

Delen is sowieso slim. Zeker als je met een aantal studenten in één huis woont. Zorg dat je samen met anderen betaalt voor eten en schoonmaakspullen en verreken de kosten via bijvoorbeeld wiebetaaltwat.nl.

 

4. Let op de kleine lettertjes

Shit, de wasmachine is kapot. Samen met je huisgenoten een nieuwe halen en pas achteraf de rekening betalen? Lijkt makkelijk, maar wees alert op wat je online koopt. ‘Als je vergeet te betalen, kan het zijn dat je tot wel tien procent rente extra kwijt bent,’ zegt Granit.

 

Kijk trouwens voordat je die wasmachine aanschaft ook even in Facebookgroepen als Gratis op te halen in Amsterdam en omgeving. Op dit moment worden er een gasfornuis, een bank en een iPod touch met speakers aangeboden. Tel uit je winst!

 

5. Repareer een keer

En heb je wel eens gehoord van een Repair Café? Dat zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten waar je samen spullen kunt repareren. Er is daar gereedschap en materiaal om bijvoorbeeld elektrische apparaten, kleding en fietsen te maken. In de omgeving van Amsterdam zijn al 21 locaties, die vaak ook dienst doen als buurthuis. Zo leer je ook nog eens wat buren kennen.

6. Work it

Misschien heb je tijd om naast je studie te werken. Dan wil je natuurlijk wel zoveel mogelijk per uur verdienen. Heb je er wel eens over nagedacht om als privéchauffeur aan de slag te gaan?  Dan werk je vaak ’s avonds om zakenmensen en artiesten naar huis te rijden. Ook in de thuiszorg is er behoefte aan studenten, omdat er een tekort aan thuiszorgprofessionals is in de branche, zo schrijft CVster.nl.

 

7. Maximaal lenen is maximaal leven? 

Ruim de helft van de studenten leent tegenwoordig maximaal en zet dit geld op een spaarrekening, bijvoorbeeld om later eigen geld te hebben voor de aankoop van een huis. Met maximaal lenen en dat geld bewaren om later bijvoorbeeld een huis te kopen is niet zoveel mis, zegt gedragseconoom Landman. ‘Die lening wordt niet geregistreerd door het Bureau KredietregistratieHet BKR houdt van elke persoon met een in Nederland afgesloten krediet een elektronisch dossier bij.. Maar dan moet je er wel echt vanaf blijven, en dat doen niet alle studenten.’

 

Beleggen is ook een optie, zegt Granit. ‘Op een spaarrekening is de rente tegenwoordig een schrale 0,05%,’ zegt hij. Je kan ervoor kiezen om zelf te beleggen, maar je kan ook besluiten om de bank dat voor jou te laten doen. Kies voor een laag risicoprofiel van ongeveer 2%, want bij beleggen bestaat de kans altijd dat je geld verliest.’ 

 

Wel slim: op deze website kun je met een rekenhulp precies berekenen wat je studieschuld wordt. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

 

8. Betaal niet teveel huur

In Amsterdam wonen is mooi, maar niet tegen elke prijs. Als je in Amsterdam woont, is 440 euro een normale prijs voor een kamer. Betaal jij meer? Dan is het slim om misschien eens aan te kloppen bij een organisatie als stichting Woon. Die je kan helpen bij berekenen van de juiste huurprijs.

‘Het interesseert mensen niet of jij rondloopt in een shirt van tweehonderd euro of een van twintig euro’

9. Scoor een tweedehandsje

Gewoon het materiaal bestellen dat er door je studie wordt voorgeschreven is makkelijk. Maar misschien zijn er wel ouderejaars van wie je boeken over kunt kopen. Ook op websites als Bol.com en boekwinkeltjes.nl worden vaak voor een kleine prijs gebruikte studieboeken van de hand gedaan. Check wel even of je de juiste druk aanschaft.

 

Dat geldt ook voor kleding, zegt Granit. ‘Het interesseert mensen niet of jij rondloopt in een shirt van tweehonderd euro of een van twintig euro. Het kan ook leuk zijn om langs kringloopwinkels te gaan en leuke kleren te zoeken voor nog geen vijf euro.’

10.  Last but not least: creëer overzicht

Granit: ‘Weet hoeveel er elke maand inkomt en uitgaat. Maak bijvoorbeeld een Excelbestand waarbij je alles zelf invoert. Je kan er ook voor kiezen om een online huishoudboekje te maken, bijvoorbeeld via Cashflow.’  Ook op de site van het Nibud staat een invulschema voor een studentenbegroting en je kunt er een persoonlijk budgetadvies aanvragen.

 

Volgens Landman vertrouwen mensen vaak op hun onderbuikgevoel bij het maken van financiële beslissingen. ‘Dat is ongemakkelijk, want die beslissingen zijn vaak lastig terug te draaien. Als je een duidelijke begroting hebt, gebeurt dat minder snel.’

 

Een goede begroting kan dan ook niet zonder helder doel, zegt Landman. ‘Of dat een groot of klein doel is, ligt aan je persoonlijke situatie. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen in welke financiële situatie je je in de toekomst wilt bevinden. Wat wil je bereiken? Op die manier is het ook duidelijker wat je daarvoor moet doen en laten. Om het op zijn Cruijffiaans te zeggen: Zonder doel kun je niet scoren.’