Mening: Tampons en maandverband zouden gratis beschikbaar moeten zijn op de HvA

4 mei 2023
Beeld:

Anna Shvets

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
4 mei 2023

Moeten menstruatieproducten gratis worden aangeboden op de HvA? Studenten Paula Eikelboom en Sophie Alsbach vinden van wel en zijn met Asva Studentenvakbond een petitie gestart. In deze opinie leggen ze uit waarom: ‘Deze producten vervullen net als wc-papier een basisbehoefte’. 

Menstruatieproducten zijn op de HvA zijn beperkt beschikbaar en moeilijk te vinden. Tampons en maandverband zijn echter geen leuke extra’s, ze voldoen aan een basisbehoefte. Daarom pleiten wij namens Asva Studentenvakbond dat ze gratis beschikbaar worden gesteld voor iedereen op de Hogeschool van Amsterdam. 

Wij willen menstrual equity op de HvA: iedereen recht op menstruatieproducten, ongeacht je financiële situatie of gender

Een basisbehoefte

Meer dan de helft van de studenten op de HvA menstrueert, toch zijn deze producten maar beperkt beschikbaar. Dat moet anders: wij willen dat er menstrual equity op de HvA komt.

 

Dat betekent dat iedereen toegang moet krijgen tot gratis menstruatieproducten, ongeacht je financiële situatie en ongeacht je gender – op een plek dus waar iedereen erbij kan. Dit betekent dat je menstruatieproducten voortaan ziet als basisbehoefte, net als wc-papier. Je neemt toch ook niet je eigen wc-rol mee als je de deur uit gaat?

 

Wie menstrueert, zal vast het moment herkennen dat je plotseling ongesteld wordt, maar niets bij je hebt. De eerste prioriteit is dan het vinden van maandverband of tampons, maar daarvoor moet je als student wel eerst naar de supermarkt. Soms is er toevallig iemand in de buurt die je kan helpen, maar meestal is dit niet het geval. Bovendien hangt er nog steeds een taboe op dit onderwerp, waardoor het lastig kan zijn voor studenten om die hulp te vragen.

 

Eerder afgewezen

Op een paar plekken op de HvA worden daarom al gratis menstruatieproducten aangeboden. Zoals bij het kantoor van de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR), of bij het SESI Community Center. Dat zijn goede, kleinere initiatieven, maar niet elke medewerker of student kan er nu gebruik van maken. De producten worden namelijk niet in alle HvA-gebouwen aangeboden en bovendien op specifieke plekken die lang niet iedereen kent. 

Een aantal jaar geleden heeft de CMR daarom al geprobeerd om de producten HvA-breed in te voeren. Dit voorstel is toen echter afgewezen door het College van Bestuur. Waarom? De HvA ziet de producten als een financieel extraatje: alsof je er medewerkers als het ware extra mee ‘uitbetaalt’. Echter gaat het niet alleen om het geld. Door de producten gratis aan te bieden, geef je als hogeschool ook aan dat je de basisbehoeften van menstruerende mensen belangrijk vindt. Het is dus ook een kwestie van gendergelijkheid. 

 

De CMR heeft het bestuur daarom opnieuw (ongevraagd) geadviseerd tampons en maandverband gratis aan te bieden. Het antwoord hierop blijft tot nu toe echter uit. Elders maken instellingen ondertussen wel stappen. Ruim een jaar geleden heeft de Universiteit Utrecht al gezorgd voor gratis menstruatieproducten in meerdere universiteitsgebouwen. Ook is ermee geëxperimenteerd op de UvA. Waarom lukt het daar dan wel?

 

Geen gehamster

Uit de eerdere proeven op de UvA met gratis menstruatieproducten blijkt bovendien dat vrijwel iedereen netjes en eerlijk omgaat met de gratis producten. Mensen namen geen hele doosjes tampons mee naar huis. Ook op de Universiteit Utrecht gebeurt dit niet. Ook toen er dure coronatesten gratis te verkrijgen waren, bleek iedereen zich netjes te gedragen en pakte iedereen hooguit een paar testen per persoon.

 

Een paar weken geleden heeft Asva een petitie uitgezet onder HvA-studenten en -medewerkers. In deze petitie eisen we van het College van Bestuur menstruatieproducten voor iedereen gratis beschikbaar te stellen. De petitie is met veel enthousiasme ontvangen en binnen een week al meer dan driehonderd keer ondertekend. Dit illustreert niet alleen dat het voor HvA’ers een belangrijk onderwerp is, maar ook dat het de hoogste tijd is voor het bestuur om actie te ondernemen!

 

 

Paula Eikelboom studeert Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en is vice-voorzitter van Asva Studentenvakbond. Sophie Alsbach studeert Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de UvA en werkt bij Asva als medewerker van het team Studentenwelzijn.  

 

Ook een opinie schrijven voor HvanA? Dat kan: bekijk de voorwaarden hier. Alle eerder geschreven opinies vind je hier verzameld.