De meeste HvA’ers vinden razendsnel na hun opleiding een baan

25 april 2023
Beeld:

Pexels

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
25 april 2023

Het gaat goed met HvA’ers op de arbeidsmarkt. Afgestudeerden vinden vaak meteen een baan, krijgen meestal een functie op niveau en verdienen meer dan de gemiddelde hbo’er. Wel blijken ze over de inhoud van hun opleiding minder vaak tevreden, zo achteraf gezien.

Dat valt op te maken uit de ‘HBO-monitor 2022’, waarin je leest hoe het gaat met studenten die afstudeerden in 2020/21. Voor dit onderzoek hebben oud-studenten anderhalf jaar na hun afstuderen een vragenlijst ingevuld, zodat een beeld ontstaat van hun positie op de arbeidsmarkt. 

Wat is de HBO-monitor?

De HBO-monitor wordt jaarlijks uitgevoerd door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), een afdeling van de Universiteit van Maastricht. Ruim 26.000 oud-studenten deden dit keer mee, waaronder bijna 2.400 ex-HvA’ers. 

 

Het onderzoek wordt gedaan in opdracht van de Vereniging Hogescholen (VH). Die organisatie wil een beeld krijgen van hoe hbo’ers in de markt liggen en waar hogescholen nog in kunnen verbeteren, wat betreft de aansluiting op het werkveld. 

Snel aan de slag 

Die arbeidsmarkt kampt met veel personeelstekorten. Uit de HBO-monitor blijkt dan ook dat HvA’ers, net als hbo’ers in het algemeen, vaak razendsnel een baan vinden. Anderhalf jaar na hun diploma ligt de werkloosheid onder afgestudeerden laag.

 

Eind 2022 zat maar 3,5 procent van de HvA’ers die in 2021 afstudeerden nog zonder baan. De rest was al ergens aan de slag, kon dat vaak al meteen of binnen drie maanden (92 %) en vond bovendien meestal een functie op hbo-niveau (83 %). 

Beeld: HBO-monitor 2022, ROA | Arbeidsmarktpositie en tevredenheid oud-HvA'ers

Die cijfers zijn vergelijkbaar met de cijfers uit de HBO-monitor van vorig jaar. Wel zijn HvA-alumni wat meer gaan verdienen. Eind 2021 lag hun bruto uurloon namelijk nog op € 16,92 bruto per uur, een jaar later blijkt dat gestegen naar € 18,13 per uur. Oud-HvA’ers verdienen iets meer dan het hbo-gemiddelde (€ 17,95), al hebben ze minder vaak dan gemiddeld binnen anderhalf jaar een vast contract te pakken (zie factsheet boven).

 

Verschillen soms groot

Let wel: tussen opleidingen verschillen de cijfers soms flink. Zo konden verpleegkundigen en leraren vrijwel allemaal meteen na hun studie aan de slag. De werkloosheid onder afgestudeerden van mode-opleiding AMFI (8,1 %) en Toegepaste Psychologie (9,1 %) lag eind 2022 echter veel hoger. Vergeleken met andere faculteiten waren alumni van de Faculteit Techniek het vaakst nog op zoek naar werk (5,3 %). 

 

En gemiddeld mag het loon dan flink gestegen zijn, niet iedereen verdient een even goede boterham. Zo ligt het uurloon van alumni van de opleiding Voeding & Diëtetiek met ruim 15 euro bruto per uur ver onder het HvA- en landelijk gemiddelde. Bij afgestudeerden van HBO-ICT ligt het uurloon met ruim 20 euro bruto daarentegen een stuk hoger. Uit de antwoorden van afgestudeerden van de Faculteit Onderwijs & Opvoeding blijkt dat zij gemiddeld het meest verdienen (€ 21,15). 

 

Terugblik op de HvA

Tot slot wordt oud-studenten voor de HBO-monitor ook gevraagd hun opleiding nog eens te beoordelen. Dat biedt opleidingen info over hoe te verbeteren (volgens oud-studenten, althans), al worden er niet echt verklaringen bij deze cijfers gegeven.  

 

Zo is 63 procent van de afgestudeerde HvA’ers tevreden met de studie die ze hebben gevolgd, een vergelijkbaar percentage met vorig jaar. Wel opvallend is dat de inhoud van HvA-opleidingen wat lager wordt beoordeeld dan in de HBO-monitor van 2021: slechts 55 procent blijkt tevreden over die inhoud (zie sheet onder). 

Beeld: HBO-monitor 2022, ROA | Terugblik oud-HvA'ers op opleiding

Ook opmerkelijk is dat alumni van 2020/21 opleidingen aan de HvA op vrijwel alle onderdelen iets lager beoordeelden dan het hbo-gemiddelde. Zo vond bijvoorbeeld 64 % van de oud-HvAers dat de opleiding een goede basis vormde om te starten op de arbeidsmarkt. Landelijk ligt dat percentage met 69 % een stuk hoger. 

 

Wat al langer speelt, is dat weinig oud-studenten tevreden blijken met hoe HvA-opleidingen studenten voorbereiden op het werkveld (47 %). Nog minder oud-studenten zijn tevreden met de beroepsvoorlichting (37 %). Die percentages zijn precies even hoog als vorig jaar. Destijds liet de HvA al weten met die uitkomsten aan de slag te gaan.