HvA-studenten spreken open over keta en coke op ‘drugscongres’ in Wibauthuis

19 april 2023
Beeld:

HvanA

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
19 april 2023

Hoe normaal is een lik of snuif in het weekend, en wanneer wordt het gebruik van harddrugs een probleem? Dinsdag kwam de studievereniging van Bestuurskunde bijeen om het daar met elkaar over te hebben. ‘Praten over je eigen gebruik is sinds corona normaler geworden’.

‘Er was eens een meisje’, begint socioloog en journalist Janna Nieuwenhuijzen haar verhaal. ‘Ze stond aan het begin van een veelbelovende carrière. Maar achter de gesloten deuren van haar woning was ze eenzaam. Zo eenzaam, dat drugs en feestjes de enige manier werden om aan die ellende te ontsnappen en het uiteindelijk verschrikkelijk misging.’

 

Het is haar eigen persoonlijke verhaal, dat Nieuwenhuijzen dinsdag in een collegezaal van het Wibauthuis doet. In het publiek zit een twintigtal studenten van BSKA, de studievereniging van Bestuurskunde. Muisstil luisteren ze naar wat de oud-HvA-student als ervaringsdeskundige te vertellen heeft. Als dj in het nachtleven raakte zij volledig afhankelijk van cocaïne en ketamine, middelen die eerst nog zo gezellig leken. 

Beeld: HvanA | Janna Nieuwenhuijzen reageert op studenten uit de zaal

Excessief gebruik

Het gaat dinsdag over de normalisering van excessief drugsgebruik, op het zogeheten ‘drugscongres’ dat BSKA organiseert. Het onderwerp komt niet uit de lucht vallen: in en na coronatijd ging het veelvuldig over het gebruik van drugs onder studenten. Ook op andere instellingen worden momenteel avonden over het onderwerp georganiseerd. 

 

Immers, afgelopen zomer sloeg een Utrechtse studentenvereniging nog alarm over het cocaïnegebruik van haar leden. De bewustwordingscampagne ‘Waar trek jij de lijn?’ kwam op gang, en ook het Trimbos-instituut begon voor het eerst een onderzoek naar het drugsgebruik van studenten. 

 

Doel van BSKA was om het daar eens in alle openheid met elkaar over te hebben. Waar trekken we als jongeren tegenwoordig de grens? En zoeken we wel hulp als we over die grens gaan, zoals Nieuwenhuijzen uiteindelijk deed? Zij wachtte jarenlang met de stap naar de verslavingszorg. Ze deed dat pas toen haar gebruik tot suïcidale gedachten leidde. 

 

Genormaliseerd?

De aanwezige bestuurskundestudenten kunnen het beamen: het gebruik van harddrugs is in hun kring vrij normaal. Zo vertelt een student die in de Amsterdamse horeca werkt aan de zaal hoe gangbaar het is dat daar gesnoven wordt. Zelf gelooft hij dat ‘eens in de twee weken moet kunnen’. Weer een ander vertelt over het roeiweekend dat hij pas met zijn vereniging beleefde, waar cocaïne – zelfs voor de prijs van zeventig euro – lachend besteld werd. 

‘Vergeet niet dat voor veel studenten het doen van drugs nog steeds een ver-van-hun-bed-show is’

Is dat nu normaal, en gebeurt het nu meer dan vroeger? Dat is lastig te bewijzen, omdat er vóór 2021 geen cijfers zijn van het drugsgebruik onder studenten. Eva Kalis, een preventiedeskundige van Jellinek die dinsdag voorlichting over het onderwerp geeft, plaatst wel een kanttekening bij alles wat we horen.

 

‘Vergeet niet’, vertelt ze de zaal, ‘dat voor veel studenten het doen van drugs nog steeds een ver-van-hun-bed-show is.’ Zo’n dertien procent van de studenten zou in 2021 weleens XTC hebben gebruikt, zo’n zeven procent weleens coke: in coronatijd werd het niet ineens de norm, wil ze maar zeggen. 

 

Opener gesprek

Tegelijkertijd lijkt er in coronatijd wel iets veranderd, vertelt Kalis. ‘Drugs verplaatsten zich tijdens de lockdowns namelijk naar de thuissituatie. Snuiven deed je niet meer stiekem op het toilet of in een Dixie, nee, het kwam gewoon open op tafel, in de woonkamer. Dat heeft drugs en het praten daarover binnen bepaalde kringen wel een stuk normaler gemaakt.’ 

Of het gebruik van drugs als cocaïne, ketamine, alcohol of XTC sinds 2021 inderdaad is toegenomen, zal uit onderzoek moeten blijken. Na de zomer wordt de Antenne weer verwacht, een grootschalig jaarlijks onderzoek naar middelengebruik in Amsterdam. Ton Nabben – die dinsdag ook een praatje houdt – is een van de onderzoekers van de HvA die momenteel aan dat onderzoek werkt. Openlijk praten over drugs is wat hem betreft in ieder geval een stap in de goede richting. 

 

‘Dat je binnen je community openlijk praat over je gebruik lijkt inderdaad normaler te zijn geworden’, reageert Nabben na afloop. ‘Maar nu is de volgende stap ook belangrijk: praat er ook over als het te ver gaat. De stap naar hulp moet straks ook makkelijker worden voor jonge mensen.’

 

 

Eerder dit studiejaar bevroeg HvanA studenten op de Amstelcampus naar het gebruik van cocaïne: hoe normaal vinden zij het om deze harddrug te doen? De video is hier te bekijken. 

 

Wil je meer weten over de risico's van drugs, worstel je zelf weleens met het gebruik van verdovende middelen of zoek je advies voor jezelf of iemand uit je omgeving? De advieslijn van Jellinek is gratis en anoniem.