Nieuwtje: datalek treft studenten en medewerkers van HvA
Bij een cyberaanval op een softwareleverancier van de HvA zijn mogelijk namen, e-mailadressen en andere persoonlijke gegevens van 167 studenten en medewerkers buitgemaakt. Zij dienen de komende weken alert te zijn op phishing mails, meldt de HvA in een verklaring.
Het gaat om een hack bij softwareleverancier Nebu, dat software levert aan een onderzoeksbureau waarmee de HvA een contract heeft, meldt de hogeschool. Dat onderzoeksbureau heet Etil en levert de app Global Mind Monitor aan de HvA, waarmee je online enquêtes in kunt vullen.
Via Nebu zijn veel data gestolen van verschillende onderzoeksbureaus, waaronder dus Etil, schrijft de HvA op haar site. Dat beheert gegevens van zeker 167 studenten en medewerkers.
Het gaat om namen, emailadressen, wachtwoorden van Global Mind Monitor en eventueel ook antwoorden die studenten hebben gegeven op de vragenlijsten. Daarin hebben ze ook gegevens van mensen buiten de HvA ingevuld, zoals die van ouders, wat betekent dat die gegevens dus mogelijk ook zijn gestolen.
Of die gegevens daadwerkelijk zijn buitgemaakt, moet de komende weken onderzocht worden. De HvA heeft de betreffende studenten en medewerkers die met het programma werkten op de hoogte gebracht. Zij moeten alert zijn op phishing mails. Ook is de Autoriteit Persoonsgegevens ingeschakeld.