Als het aan Jordi ligt, worden verenigingen als Vindicat opgeheven

29 maart 2023
Beeld:

Rosa Tromp | Jordi Frederiks

Geplaatst door
Jordi Frederiks
Op
29 maart 2023

Jordi (26) is net afgestudeerd als toegepast psycholoog, wat betekent dat hij gedag moet zeggen tegen de oude gewoontes van het studentenleven. Deze week opent hij het vuur op Vindicat, de Groningse studentenvereniging die laatst wéér negatief het nieuws haalde.

Afgelopen week werd bekend dat studentenvereniging Vindicat ganzen had gekocht om een ‘grap’ uit te halen met eerstejaarsstudenten. Ze hadden de ganzen in kamers gestopt, zodat die onder de poep zouden komen te zitten. Als gevolg hiervan waren twee ganzen verwaarloosd. Zelf zie ik de grap hier niet zo van in. Heb ik weinig gevoel voor humor of heeft Vindicat dat?

 

De ganzen werden door de dierenambulance gered nadat er een foto rondging van een de dieren in een studentenkamer – met een hakenkruis op de muur. De betrokken leden gaven aan ‘niet stil te hebben gestaan bij wat de actie voor de ganzen zou betekenen’ en beweerden ‘niet op de hoogte te zijn’ van het grote hakenkruis op de muur. 

Zijn we niet een keer op het punt gekomen dat zo'n vereniging zelf opgeheven moet worden?

Het is het zoveelste incident van de afgelopen jaren. Seksistische en homofobe uitspraken, mishandelingen, bizarre ontgroeningsrituelen, ‘bangalijsten’... keer op keer biedt de vereniging haar excuses aan en schorst ze leden, toch blijft Vindicat in opspraak komen vanwege bizarre incidenten. Overigens zijn er meer verenigingen die zich zwaar misdragen. Zo kwam het Amsterdams Studenten Corps vorig jaar nog in opspraak vanwege hun seksistische uitspraken tijdens een diner en overleed de jonge Sanda Dia een aantal jaren geleden door een gruwelijke ontgroening bij de inmiddels opgeheven vereniging Reuzegom.

 

Het lijkt inmiddels onderdeel geworden van de problematische cultuur binnen zulke studentenverenigingen. Waarom moeten er constant mensen gediscrimineerd of vernederd worden voor eigen plezier? Zijn we niet een keer op het punt gekomen dat zo'n vereniging zelf opgeheven moet worden?

 

Zelf ben ik voorstander van het geven van tweede kansen en het doorbreken van patronen, in plaats van mensen of groepen te cancelen. Iedereen maakt fouten en elke groep heeft zijn rotte appels. Door het gesprek te blijven aangaan, mensen te informeren over hun fouten en oplossingen te bieden kan het probleem bij de wortels worden aangepakt. Maar wat als een vereniging niet een paar rotte appels heeft, maar rotte wortels? Dan valt er wat mij betreft niet veel anders te doen dan de wortels eruit te halen en in dit geval de deuren van Vindicat te laten sluiten.

Het in stand houden van stereotypen is geen gezonde manier om mensen te verenigen

Seksisme, homofobie en toxic masculinity lijken diep in het DNA van een vereniging als Vindicat te zitten. De kern van wat een studentenvereniging doet, zit hem in het woord. Verenigen. Maar het in stand houden van problematische stereotypen rondom mannen en vrouwen, mishandelen van leden en omstanders en het navolgen van een hiërarchie zijn niet bepaald gezonde manieren om dat te doen.

 

Als oud-student Toegepaste Psychologie kan ik je meegeven dat je je óók kunt verenigen zonder bovengenoemde problemen. Zo dronk ik met studiegenoten regelmatig drankjes of gingen we picknicken in het park. Maar ik heb ook twee keer een ‘Over de Streep’-dag georganiseerd.

 

Ga met respect met elkaar om, toon interesse in elkaar en organiseer leuke activiteiten. Vooral bij de opleiding Social Work weten ze goed hoe je dat doet. Wanneer je op de verdieping van deze opleiding rondloopt, kijk je je ogen uit hoe gezellig het daar is en wat zij samen, als opleiding organiseren. Daar kunnen veel opleidingen – en studentenverenigingen – nog wat van leren.