Hbo-politiek: waarom Groningse studenten wél stemmen

20 juni 2018
Beeld:

Daniël Rommens | De uitslagenmiddag van de medezeggenschapsverkiezingen op de HvA

Geplaatst door
Nina Rijnierse
Op
20 juni 2018

Ben jij student en heb je gestemd tijdens de medezeggenschapsverkiezingen op de HvA? Dan ben je een uitzondering, want de opkomst onder studenten was maar 4,98 procent. In Groningen is het percentage studenten dat zich bezighoudt met de politiek op hun hogeschool vier keer zo groot. Hoe komt dat?

‘Oordopjes, flesjes water, flyers. We delen van alles uit.’ Pabostudent Berber Jellema (20) somt op hoe ze eind mei campagne voerde tijdens de verkiezingen voor de Hogeschool Medezeggenschapsraad (HMR) op de Hanzehogeschool in Groningen.

 

‘Met een grote tent staan we op de campus. We vertellen studenten over de geschiedenis van onze partij en wijzen ze op studieplekken die er mede dankzij ons zijn gekomen.’

Beeld: Beeld: Hanzehogeschool Groningen | Poster tijdens de verkiezingen

Die tactiek legde haar fractie van de Hanze Studentenbelangen Vereniging (HSV), de oudste studentenpartij van Groningen, geen windeieren: twintig procent van de studenten ging naar de stembus en de studenten behaalden zes van de negen zetels in de raad.

 

Fracties

Twintig procent opkomst, dat lijkt weinig, maar op de Hanzehogeschool mag in haar handjes knijpen. Ze hebben er namelijk de hoogste opkomst van heel Nederland. Dit meldde het Studenten Overleg Medezeggenschap (SOM), dat zich inzet voor studenten in hogeschoolraden, onlangs.

 

Zij bekeken de opkomst voor de verkiezingen van de centrale medezeggenschapsraden aan tien grote hogescholen.

De HvA staat op de zesde plaats: bij ons bracht 4,98 procent van de studenten dit jaar hun stem uit tijdens de medezeggenschapsverkiezingenIn de centrale raad en de faculteitsraden zitten studenten en medewerkers die met het bestuur praten over beleid op de HvA. Er zijn ieder jaar verkiezingen voor studenten en om het jaar verkiezingen voor medewerkers.. Onder medewerkers was de opkomst zoals gebruikelijk en stuk hoger: van hen bracht 45,43 procent een stem uit.

 

Harder lopen

Oordopjes uitdelen: verklaart dat dan het politieke succes van de Groningse studenten? Nee, het zit hem vooral in het bestaan van Lijst Sterk en HSV, twee goed georganiseerde ‘fracties’ waarin studenten zich verengingen, zegt Jolien van der Heide. Zij zorgt als onafhankelijk ambtelijk secretaris voor een goede gang van zaken binnen de raad op de Hanzehogeschool.

‘Tijdens de verkiezingen voor de medezeggenschap lijkt het hier op de landelijke politiek’

‘Tijdens de verkiezingen voor de medezeggenschap lijkt het hier een beetje op de landelijke politiek. De fracties stellen een verkiezingsplan op en hangen overal op de hogeschool grote posters op. Van ’s ochtends tot ’s avonds staan ze op de campus. Er zijn dj’s die muziek maken, ze spreken studenten aan, vangen de studenten op bij bushaltes en leggen uit wat de medezeggenschap precies inhoudt.’

 

De concurrentiestrijd tussen HSV en Lijst Sterk zorgt ervoor dat studenten actiever campagne voeren, zegt Van der Heide. ‘Je moet harder lopen om een plek in de raad te bemachtigen.’ Op de HvA is op dit moment alleen HvASamen actief. De partij werd in 2016 opgericht toen HvAnders en HvASociaal fuseerden.

Actief zijn op sociale media helpt ook. ‘We zorgen ervoor dat er in de verkiezingsweek veel berichten van onze partij op Facebook verschijnen, die we allemaal liken en delen voor een zo groot mogelijk bereik,’ vertelt Berber.

 

Ook zijn de studenten volgens Van der Heide handig in het aanspreken van bedrijven voor een aanvulling op het campagnebudget.  ‘Dan delen ze bijvoorbeeld flesjes water van een bedrijf uit aan studenten op de campus.’


(De tekst loopt door onder de video.)

Opiniepanel

Dat de medezeggenschap niet alleen tijdens de verkiezingen, maar het hele jaar door aandacht krijgt, helpt ook, vertelt Van der Heide. ‘Elke vier weken ontvangen studenten en medewerkers een digitaal “medezeggenschapsjournaal”, waarin verslag wordt gedaan van de gebeurtenissen in de medezeggenschap.’

 

HSV houdt het hele jaar contactdagen, zegt Berber. ‘We lopen over de campus en vertellen studenten wat we voor ze kunnen betekenen. Ook lopen we maandelijks mee met een studentenopiniepanel om te kijken wat studenten bijvoorbeeld vinden van de cafetaria en de studieloopbaanbegeleiding. Nu zijn we bezig met het tekort aan stopcontacten op de campus: daar is al iets mee gedaan, maar we zijn nog niet tevreden.’