Koken voor Giro555: studenten houden benefietdiners voor Turkije en Syrië

10 maart 2023
Beeld:

HvanA

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
10 maart 2023

Een groep studenten van de lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn verzorgt deze week maaltijden op de campus. Niet om het horecavak te leren, maar om geld in te zamelen voor slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. ‘Elk klein gebaar helpt’.

Op de zesde verdieping van het Theo Thijssenhuis dient een leslokaal als klein ‘restaurant’. De servetten liggen er opgevouwen op tafel, het ‘personeel’ heeft het schortje voor. Loop je via de bar naar achter dan vind je een heuse horecakeuken, waar een andere groep studenten druk in de weer is met het bereiden van soep, rijst en brownies. 

 

Voor vierdejaarsstudenten van de lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn vormt het vak dat ze hier leren een vast onderdeel van de studie. Ze leren samen te koken, spelen hun rol achter de bar en leggen hun ‘gasten’ in de watten. Maar vandaag niet alleen om te begrijpen hoe het er in een restaurant aan toegaat. Nee, vandaag draait het om Turkije en Syrië.

 

Nieuws sloeg in

De studenten organiseren deze week twee benefietdiners voor de slachtoffers van de aardbeving. Studenten, docenten, medewerkers, wie het ook maar wil kan reserveren in hun restaurant en betaalt € 12,50 voor een driegangenmaaltijd. De opbrengst gaat naar Giro555. ‘Het nieuws van de aardbeving sloeg best wel hard in op onze opleiding’, vertelt student Nassim Achbo (23). ‘Zelf ben ik Marokkaans, maar ik voel wel de pijn die de Turken en Syriërs voelen.’  

Beeld: HvanA | In de keuken worden het toetje klaargezet

Zijn medestudent Mustafa Koca (26) kwam met het idee op de proppen. Hij is sinds de aardbeving veel met Turkije bezig. ‘De eerste weken ben ik zelf veel bezig geweest met kleding inzamelen. Ik voelde dat ik iets moest doen, dat ik moest helpen.’ Hij en zijn klas doen dat nu tijdens de les: Mustafa bedacht dat het vak ook best kon worden ingezet voor het goede doel. 

 

Dinch

Natuurlijk was er ruimte voor deze actie, verklaart docent Nadine Grosz. ‘Wij werden als docenten meteen enthousiast van het idee.’ In de keuken zijn de studenten druk aan het werk met het eten, in het restaurant wordt de journalist in de watten gelegd. Een beetje schuchter zijn de studenten wel – liever niet herkenbaar op de foto alsjeblieft. 

 

De actie beslaat twee donderdagen, met ’s ochtends een brunch en om half vijf ’s middags een dinch (een vroeg diner). Plekken voor 17 maart zijn al volgeboekt, maar er zijn ook andere wegen naar Giro555, hint Mustafa: ‘Als je de mogelijkheid hebt om iets te doen na zo'n verschrikkelijke natuurramp, probeer dan te helpen. Ieder gebaar, hoe klein ook, betekent ontzettend veel.’