‘De helft van de grote hogescholen heeft geen vrije pers’

20 juni 2018
Beeld:

Daniël Rommens | Het drukken van de laatste papieren editie van universiteitsblad Folia

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
20 juni 2018

De onafhankelijkheid van vrije pers aan hogescholen en universiteiten is in gevaar. Dat zegt het Interstedelijk Studenten Overleg (Iso) op basis van een rondgang langs hoger onderwijsinstellingen. De studentenorganisatie roept de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op tot actie.

‘Vrije pers is de waakhond van de lokale democratie op universiteiten en hogescholen,’ zegt Tom van den Brink van het Iso. Uit de inventarisatie van de studentenorganisatie blijkt dat op kleine hogescholen vrijwel geen onafhankelijke media zijn, en bij grotere hogescholen op slechts de helft.

Onafhankelijke bladen en afdelingen communicatie hebben verschillende belangen

Daarnaast worden de redacties van sommige instellingsbladen samengesteld door de besturen van de hogescholen en zijn sommige redactie zelfs onderdeel van de afdeling communicatie. Volgens het Iso betekent dit een afname van de persvrijheid. Onafhankelijke bladen en communicatieafdelingen hebben namelijk verschillende belangen bij bepaalde berichtgeving. Het ISO roept de minister op om ‘structureel onderzoek’ te doen naar de positie en onafhankelijkheid van pers op universiteiten en hogescholen.

 

Hoe zit dat bij HvanA?

Vanaf januari van dit jaar heeft de HvA een nieuw online medium: HvanA. Dat komt voort uit Folia, het magazine dat voor zowel de HvA als de Universiteit van Amsterdam werd gemaakt. HvanA valt onder een onafhankelijke stichting en dus niet onder de afdeling communicatie van de HvA.

 

Maar de subsidie komt wel van de hogeschool. Hoofdredacteur Altan Erdogan zei in een interview in Folia over de splitsing dat de onafhankelijkheid ‘in principe gewaarborgd’ is. ‘Maar je moet, bij elk nieuw onderwerp, die onafhankelijkheid steeds in de praktijk verdedigen tegenover de instelling. Je moet als redactie stevig in je schoenen staan. Dat hoort erbij.’