Medezeggenschap vraagt bestuur om veertien procent loonsverhoging

6 maart 2023
Beeld:

Paul Disco

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
6 maart 2023

Alle HvA-medewerkers moeten fors gecompenseerd worden voor de inflatie van afgelopen jaar, vindt de centrale medezeggenschapsraad. De raad vraagt het College van Bestuur aan te sturen op een loonsverhoging van minimaal veertien procent. 

Naast een loonsverhoging van zeker veertien procent moeten medewerkers ook gecompenseerd worden voor de gestegen kosten van afgelopen jaar, vindt de raad. Dat staat allemaal in een brief die de centrale medezeggenschapsraad (CMR) heeft gestuurd aan het College van Bestuur, en die in handen is van HvanA.

 

De brief komt nu de onderhandelingen zijn gestart voor de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor medewerkers werkzaam in het hbo. De huidige cao eindigt op 1 april 2023 en werd vorig jaar afgesloten. Toen was sprake van een loonsverhoging van vier procent, beduidend minder dan wat de CMR nu adviseert. Alle medewerkers kregen toen ook een eenmalige uitkering van 600 euro.

 

De onderhandelingen in

In de medezeggenschapsraad is uitgebreid gesproken over de stijgende kosten voor docenten, onderzoekers en ondersteuners, zo schrijven de raadsleden in hun brief.

 

‘Het gaat hier om mensen die dag en nacht voor studenten klaar staan, en die ervoor zorgen dat studenten kunnen groeien naar beginnende professionals. Wij constateren dat er medewerkers zijn die aanlopen tegen de negatieve effecten van de inflatie’, aldus de raad. Ook de student-leden van de CMR hebben de brief ondertekend. 

 

Met dit advies vraagt de CMR op forse loonsverhoging aan te sturen, terwijl de HvA niet direct aan tafel zit bij de onderhandelingen over de cao. Die onderhandelingen worden namelijk gevoerd tussen vakbonden, zoals de Algemene Onderwijsbond, en de Vereniging Hogescholen. Maar volgens de CMR is de nood hoog en moet de HvA zich hier hard voor te maken. 

 

Het advies van de CMR is vergelijkbaar met de koers van universiteiten. In januari werd al bekend dat de vakbonden op universiteiten een loonsverhoging eisen van 14,3%. Vorig jaar werd het akkoord voor de hogescholen op 22 maart gesloten.

 

Update 6 maart, 16:51u

De vakbonden AOB, FNV, CNV en FvOv hebben zojuist hun looneisen bekendgemaakt: ook zij willen veertien procent verhoging. Dit ter compensatie van de inflatie. Daarnaast zouden de hogescholen de bedragen moeten verhogen voor woon-werkverkeer, dienstreizen en het minimumbedrag voor dagen thuiswerken.

 

De bonden willen daarnaast onder meer een eerlijkere inschaling, betere regelingen voor personeel met long-covid, een duidelijke aanpak van te hoge werkdruk en een betere inwerkregeling voor nieuwe werknemers.