Een voicememo, het nieuws of TikTok: Jordi zit wel erg veel op zijn telefoon

15 februari 2023
Geplaatst door
Jordi Frederiks
Op
15 februari 2023

Jordi (26) is net afgestudeerd als toegepast psycholoog, wat betekent dat hij gedag moet zeggen tegen de oude gewoontes van het studentenleven. Deze week schrijft hij over zijn haat-liefdeverhouding met zijn telefoon, die hem zowel afleiding als verleiding biedt.

Het is woensdagavond, ik zit op bed met mijn laptop op schoot en een leeg Word-document geopend. Het is 20:30 uur. Ik ga weer aan de slag met het schrijven van een column, al weet ik nog niet zo goed hoe ik moet beginnen. Nog geen minuut gaat voorbij en ik zie een appje binnenkomen.

 

‘Je gelooft niet wat er net is gebeurd’ zie ik. Als een vriend zoiets stuurt, ben ik natuurlijk meteen verkocht. Die vriend neemt een spraakmemo op, zie ik, dus ik wacht starend in spanning af. Ondertussen krijg ik een push-melding van de NOS, en terwijl die vriend nog bezig is met zijn memo, kan ik net zo goed even dat nieuwsbericht lezen. Toen kreeg ik nog een melding, en nog een..

 

Opeens is het 21:15 uur en heb ik nog steeds een leeg document openstaan. De afgelopen drie kwartier ben ik dus geen letter vooruitgekomen en door alle meldingen op mijn telefoon ben ik eerder overprikkeld dan geïnspireerd. Want dat grappige verhaal, die nieuwsberichten en de dertig TikToks zweven nu allemaal rond in mijn gedachten. En deze avond is maar een van de vele voorbeelden van hoe ik mij heb laten verleiden door mijn telefoon en mijn concentratie ver te zoeken is.

 

Ondanks dat ik meer bewust met mijn telefoon probeer om te gaan, gebeurt het nog vaak dat ik maar moeilijk een taak kan beginnen of afronden zonder iets te gaan checken op een willekeurige app. Mijn telefoon is nog vaak een magneet voor mijn aandacht wanneer ik alleen ben. Want als ik aan het werk ben of mensen om mij heen heb, kan ik mijn telefoon gemakkelijk missen. Deze momenten zijn ook duidelijk terug te zien in mijn schermgebruik, want wanneer ik alleen ben en dan ook nog niet zo lekker in mijn vel zit, staar ik vaak wel gemiddeld zes uur naar mijn beeldscherm.

Ik ga proberen om meer afstand te nemen van mijn telefoon

Wanneer mijn schermgebruik meerdere dagen in de week zo hoog is, schaam ik me toch wel een beetje. Dan bedenk ik dat ik mijn tijd beter had kunnen besteden door bijvoorbeeld een boek te gaan lezen of Spaans te leren, in plaats van te gaan doomscrollen op Instagram en TikTok. Naast het overprikkeld raken merk ik dat ik mij minder lang kan concentreren én is het natuurlijk niet goed voor je ogen om lang naar je beeldscherm te staren.

 

Ik vind één uitschieter in de week nog niet zo kwalijk, want ik hoef natuurlijk niet altijd iets nuttigs te doen. Met alle entertainment die online te vinden is, vind ik dat we ook wel even afleiding mogen zoeken en ontsnappen aan de realiteit. Maar de sociale apps zijn er natuurlijk voor gemaakt om je bezig te blijven houden, daar verdienen zij weer geld mee. Dus zullen ze proberen om je met allerlei strategieën gekluisterd te houden aan je telefoon. Ik ga in ieder geval ook allerlei strategieën proberen om meer afstand te nemen van mijn telefoon. Laat ik beginnen met beter te luisteren naar de timers die ik voor apps zet.

 

Want met de snelheid dat ik de melding ‘Enough TikTok for today’ krijg, verander ik net zo snel de limiet zodat ik langer de app kan gebruiken. Ook ga ik doelen stellen voor het lezen van de tientallen boeken die in mijn kast staan, zodat ik een betere afleiding heb. En als dat niet lukt, moet ik dan misschien toch maar Instagram of TikTok gaan verwijderen…