Bezorgde onderzoekers roepen HvA op: start met duurzaam bankieren
Onderwijsinstellingen als de HvA moeten hun geld niet langer laten beheren door banken die zaken doen met fossiele bedrijven. Hoog tijd dat ze duurzaam gaan bankieren, schrijft een groep wetenschappers vandaag in een brief aan alle hogescholen en universiteiten.
Nederlandse hogescholen en universiteiten laten hun geld beheren door grote banken die jaarlijks miljarden euro’s investeren in fossiele bedrijven, zoals Shell en ExxonMobil. Dat moet stoppen, vinden onderzoekers die zijn aangesloten bij de organisaties Scientists4Future, Studenten voor Morgen en de Young Academies Alle Nederlandse universiteiten hebben zo'n netwerkplatform voor jonge onderzoekers..
Open brief
In een brief aan de voorzitters van hogescholen en universiteiten stellen de onderzoekers dat de klimaatcrisis steeds urgenter wordt. Hoger onderwijsinstellingen moeten er daarom alles aan doen om ervoor te zorgen dat hun geld niet indirect terechtkomt bij vervuilende bedrijven. Via Deutsche Bank, bijvoorbeeld, waar de HvA een rekening heeft geopend.
‘Nederlandse universiteiten en hogescholen doen veel om hun eigen bedrijfsvoering te verduurzamen’, vinden de onderzoekers. ‘Tegelijkertijd zijn ze klant bij banken en verzekeraars die nog steeds investeren in de fossiele brandstofsector. Hopelijk bent u het met ons eens dat deze situatie onwenselijk is’.
Het is niet de eerste keer dat onderzoekers de HvA oproepen om de band met fossiel te verbreken. Eind 2020 schreef de actiegroep HvA-Fossielvrij een soortgelijke opinie over de fossiele investeringen van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), dat het pensioengeld van HvA'ers beheert.
Die brief en de landelijke acties van onderzoekers en ambtenaren hadden uiteindelijk succes. Pensioenfonds ABP liet een jaar later namelijk weten te zullen stoppen met fossiele investeringen.
Deutsche Bank
Deutsche Bank stak in 2021 9,1 miljard euro in de fossiele sector, schrijven de onderzoekers. De bank van de HvA stond vorig jaar op plaats zes in de lijst van Europese banken die het meest investeerden in fossiele bedrijven. Afgelopen jaar werd Deutsche Bank van greenwashing beticht en deed de Duitse politie een inval in het hoofdkantoor.
Reden genoeg voor de HvA om op zoek te gaan naar een duurzamer alternatief, vindt HvA-docent en -onderzoeker Lisette Klok. Zij schreef namens Scientists4Future mee aan de brief.
‘Wij willen simpelweg dat er goede dingen met ons geld worden gedaan, in lijn met de klimaatafspraken uit het Parijsakkoord. De HvA moet een duidelijke lijn trekken: als Deutsche Bank niet in staat is om duurzamer te worden, stap dan over naar een bank die dat wel kan.’
Overstap vraagt tijd
Of de HvA voor een overstap openstaat? ‘Duurzaamheid staat bij ons hoog op de agenda’, aldus een woordvoerder van de hogeschool. ‘Maar als HvA moet je bij de keuze voor een bank aan heel wat wet- en regelgeving voldoen, ook bij de aanbesteding. Dat maakt een eventuele overstap naar een andere bank gecompliceerd. Dit vereist zorgvuldig handelen.’
HvA doet nog geen beloftes over overstap: ‘Dit vereist zorgvuldig handelen’
Afgelopen zomer gaf de UvA een vergelijkbare reactie. Zo liet het College van Bestuur weten bereid te zijn tot een overstap, maar ook daar konden ze tot dusver nog geen beloftes doen, want ‘de meest duurzame bank is mogelijk een bank die onvoldoende scoort op andere criteria.’
De HvA en UvA zijn nu gezamenlijk aan het bekijken wat de beste optie is. Op witte rook hoeven de bezorgde wetenschappers de komende maanden nog niet te rekenen, lijkt het. Klok gelooft dat het balletje opnieuw de groene kant uit kan rollen, net zoals vorig jaar bij pensioenfonds ABP. ‘Ik heb er vertrouwen in dat de HvA hier de komende tijd werk van gaat maken. Maar ik hoop wel dat er wat snelheid in het proces komt.’