Veel masters weren hbo’ers, maar wil jij daar wel studeren?

18 juni 2018
Beeld:

Dirk Gillissen, UvA | Een voorlichtingsdag over masterstudies op de Universiteit van Amsterdam

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
18 juni 2018

Eén op de acht universitaire masters weert hbo-studenten, schreef dagblad Trouw maandag op basis van een onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Wat betekent dat voor jou als ambitieuze HvA-student?

Na je hbo-bachelor is er een mogelijkheid om aan de universiteit door te studeren. Je kunt je dan aanmelden voor een wetenschappelijke master. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet je vaak een zogenoemd schakelprogramma volgen, zodat je eventuele kennis en vaardigheden kunt bijleren die je in het hbo nog niet hebt geleerd.

 

Specialistische studies
Uit het onderzoek van de LSVb blijkt dat ruim honderd van de achthonderd masteropleidingen die zij bekeken, dat soort programma’s niet aanbiedt. Op de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat het om 28 masters, waarbij expliciet gezegd wordt dat hbo’ers niet in aanmerking komen.

De vraag is of het voor hbo-studenten in de praktijk een probleem is

Maar kijk je goed naar die masters, dan gaat het op de Amsterdamse universiteit vaak om heel specialistische studies. Bijvoorbeeld over de research master Linguistics: dat is een master waar zelfs universitaire studenten aan extra eisen moeten voldoen, zoals een minimaal gemiddeld cijfer van 7,5 op het bachelordiploma en extra eisen voor de beheersing van de Engelse taal.

 

Voor de master boekwetenschappen, een speciale richting bij kunst- en cultuurwetenschappen, meldden zich vorig jaar in totaal slechts negen studenten aan. Western Esotericism, een andere master op de lijst, trok vorig collegejaar zeventien studenten. 

 

De vraag is of het voor hbo-studenten in de praktijk een probleem is dat die masterstudies geen schakelprogramma aanbieden. LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh zegt echter dat iedere student in staat zou moeten worden gesteld om elke master te volgen.

 

Onderzoeksvaardigheden
Volgens Sewbaransingh staan in de lijst ook studies die goed te doen zouden moeten zijn voor hbo’ers. ‘Ik volg zelf bijvoorbeeld een master bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht, waar juist heel weinig nadruk ligt op academische onderzoeksvaardigheden,’ zegt hij. Desondanks biedt de Utrechtse universiteit geen mogelijkheid aan hbo’ers om hun vaardigheden bij te spijkeren voor die master. Dat zou volgens Sewbaransingh ook voor een paar algemenere masters aan de UvA gelden.

‘Deze studenten hebben vaak wel de interesse en capaciteit om een wetenschappelijke opleiding te doen’

Universiteiten zijn volgens de LSVb bij wet verplicht om schakeltrajecten aan te bieden. Dat staat in een brief van de vorige onderwijsminister aan de Tweede Kamer van april 2017. De vakbond heeft de onderwijsinspectie gevraagd om de situatie verder te onderzoeken.

Beeld: Beeld: Monique Kooijmans, UvA | Studenten op de UvA

Veel jongeren die als eerste in hun familie gaan studeren, komen niet via het vwo op de universiteit terecht, maar maken eerst de havo af en doen dan een hbo-opleiding. Volgens Sewbaransingh worden vooral deze studenten de dupe van deze situatie. ‘Niet iedereen krijgt het schooladvies dat echt bij hem of haar past. Het is daarom belangrijk dat studenten die willen doorstuderen dat ook kunnen doen,’ zegt hij.

 

Verkorte bachelor
Een woordvoerder van de UvA zegt in een reactie dat ‘beperkte animo’ voor sommige masters de reden is dat er geen schakelprogramma’s worden aangeboden. Bij vijf masterstudies communicatiewetenschappen waarvan de LSVb zegt dat er geen schakelprogramma wordt aangeboden, blijkt dat er wel een verkort bachelorprogramma is voor hbo’ers om alsnog te kunnen worden toegelaten tot de masters.

 

Bij masters die in principe geen hbo-afgestudeerden toelaten, is het volgens de UvA alsnog de moeite waard om het te proberen. ‘Sommige opleidingen kunnen een individueel programma samenstellen. Een toelatingscommissie van de opleiding bekijkt dan per geval of een student toelaatbaar is.’ Sewbaransingh laat weten dat hij het raar vindt dat de UvA dit niet op haar website zet.