HvA wil minimaal twintig procent medewerkers met migratieachtergrond

15 juni 2018
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
15 juni 2018

Binnen de komende vier jaar moet twintig procent van de HvA-medewerkers een migratieachtergrond hebben. Ook moet het management uit evenveel vrouwen als mannen bestaan. Dat blijkt uit het document Inclusie Speerpunt HvA, dat het HvA-bestuur aan de Centrale Medezeggenschapsraad heeft gestuurd, en dat in bezit is van HvanA. 

Om de doelen te bereiken, wil de HvA de samenstelling en de werkwijze van sollicitatiecommissies gaan veranderen. ‘Sollicitatiecommissies spelen een sleutelrol in de werving van een divers samengestelde medewerkerspopulatie,’ zo schrijft het bestuur in de brief. Daarom moeten die commissies zelf ook representatiever worden samengesteld.

 

Eerder dit jaar gaf student-lid Achraf El Johari zijn zetel in de Centrale MedezeggenschapsraadDie raad praat en beslist mee met het HvA-bestuur over belangrijke besluiten. op, vanwege de benoeming van Geleyn Meijer als nieuwe rector. Hij was boos omdat dat de nieuwe rector van de hogeschool volgens hem ‘weer een witte babyboomer’ was.

 

Daarmee was het HvA-bestuur volgens hem juist ‘geen afspiegeling’ van de Amsterdamse samenleving. De HvA wil voor 2022 ook dat het hogere management voor minimaal twintig procent bestaat uit personen met een migratieachtergrond.

 

Eerste honderd dagen
De HvA wil ook veertig zogenoemde ‘trainees’ met een migratieachtergrond aannemen. Die moeten eerstejaarsstudenten gaan begeleiden in de eerste honderd dagen. Daarbij richt de hogeschool de aandacht op studenten die ‘niet vanzelf hun draai vinden’ in het hoger onderwijs. De trainees worden binnen de vier jaar van hun traineeship aangenomen als reguliere medewerkers van de HvA. Hiervoor trekt het bestuur twee miljoen euro uit.

Voor studenten met een functiebeperking moet in de nabije toekomst ook het een en ander verbeteren. Daartoe wil de HvA ‘praktische zaken’ regelen en ‘juiste begeleiding’ bieden. Wat dat precies inhoudt, staat nog niet concreet omschreven.

 

Met deze maatregelen zegt de HvA vooruit te lopen op afspraken die de hogeschool eind juni wil maken met de Vereniging Hogescholen, de overkoepelende organisatie voor hbo-instellingen. Het bestuur wil de maatregelen niet van bovenaf opleggen, maar laten uitwerken door het Platform Inclusie.