HvanA neemt twee weken pauze, maar in onze winterspecial valt genoeg te lezen
HvanA is van 23 december tot en met 8 januari op vakantie. Maar niet getreurd: met onze Winterspecial hoef je je voorlopig niet te vervelen. Het is een magazine vol verhalen, interviews en tips over twee thema’s van 2022: geld en geluk. Alle artikelen zijn hier digitaal te lezen.
Geld maakt niet gelukkig, maar vertel dat maar tegen iemand die in geldzorgen zit. Net nu de pandemie achter de rug lijkt, zorgt de gestegen inflatie voor heel wat hoofdbrekens. Hoe ga je daarmee om als student, als medewerker, als hogeschool, als stad? En wat kun je doen als HvA om je studenten gelukkig en op de rit te houden?
Daarover gaat de HvanA Winterspecial 2022-2023. De redactie van HvanA heeft voor het eerst in de bijna vijfjarige historie van het hogeschoolblad een papieren magazine uitgebracht. De Winterspecial bevat maar liefst 64 pagina’s, vol interviews en verhalen over hoe HvA’ers fysiek, mentaal én met een gevulde portemonnee de koude maanden doorkomen.
Geluk
Het is namelijk al jaren een van de meest hete aardappelen in het hoger onderwijs: het povere welzijn van studenten. Maakte het RIVM zich in 2018 al zorgen over het psychische gestel van de jeugd, nu is de ‘pechgeneratie’ nog aan het bijkomen van corona en zijn er financiële problemen.
Wat kun je als hogeschool doen om studenten te ontlasten en hoe weet je waar ze mee geholpen zijn? Daarover gingen we in gesprek met Jopie Nooren, voorzitter van het College van Bestuur. Of lees het interview met Lieke Boot, het nieuwe afdelingshoofd studentenwelzijn. Wat ziet zij als belangrijkste uitdaging voor de HvA?
Ook kun je lezen over hoe studenten dealen met hun winterdip en wat ze aangrijpen om zichzelf zoal gelukkig en gezond te houden. Lees bijvoorbeeld hoe Dominique (student) en Caroline (docent) tekeergaan op een bokszak, of hoe studenten Sonja en Tania body positivity gebruiken om zichzelf gelukkig in hun eigen lijf te voelen.
Geld
Extra zakcentje nodig? De vorige generaties spaarden nog. Maar anno 2022 verdien je daar vrijwel niets meer mee, dus kiezen steeds meer jongeren voor beleggen. Jasper Bronckhorst, docent van de HvA-minor Beleggen, biedt je tips over hoe je dat het best aanpakt. Maar pas op, vertelt hij: ‘Handelen in crypto is domweg gokken met je geld.’
Sowieso zijn studenten steeds meer bezig met geld. Columnist Jacob Eikelboom vindt dat af en toe weleens jammer, schrijft hij in zijn column: de mooiste momenten in je studietijd hebben namelijk niks met poen van doen. Student Henk probeert er niet al te veel over na te denken, vertelt hij in de rubriek Geldzaken. ‘Ik haat Tikkies.’
Maar onze focus op geld is natuurlijk ook logisch: zeker in Amsterdam is het leven zo duur geworden, dat je op de kleintjes moet letten. Nu al vertrekken jongeren massaal uit de stad na hun studietijd, ziet onderzoeker Jaap Draaisma. De stad verwelkomt jongeren, maar sorteert direct wie kan blijven. ‘Wat doet dat met de ziel van Amsterdam?’, vraagt hij zich af.
‘We zijn in principe rijk genoeg in Nederland’, ziet HvA-lector Anna Custers. ‘Niemand zou in armoede hoeven leven.’ Maar hoe verdelen we die welvaart beter? Abdelhamid Idrissi, Professor of Practice van diversiteit en inclusie, probeert armoede op de HvA te tackelen. In het magazine uit hij zijn zorgen: ‘Ik zie studenten zonder winterjas en meiden die zich geen maandverband kunnen veroorloven.’ Columnist Julia weet wel een oplossing: biedt iedereen een minimum stagevergoeding.
Tips
Tips over beleggen zijn niet de enige die je in dit magazine krijgt. Heb je het koud maar wil je de verwarming niet te hoog zetten? Lees hier hoe je het goedkoopst warm blijft. Wil je een betaalbare pot studenteneten maar ontbreekt het aan geld en inspiratie, check dan deze recepten van HvA'ers. En kun je wel wat extra geld gebruiken als student? Dan zijn er de bespaar- en bijverdientips, net als voor medewerkers.
Wil je liever een papieren exemplaar? Zolang de voorraad strekt, kun je er een bij onze redactie komen ophalen. Fijne kerst!