Jordi vraagt zich af waar de scriptieprijzen in het hbo zijn gebleven

30 november 2022
Beeld:

Rosa Tromp

Geplaatst door
Jordi Frederiks
Op
30 november 2022

Jordi (25) is nét afgestudeerd als toegepast psycholoog, wat betekent dat hij gedag moet zeggen tegen de oude gewoontes van het studentenleven. Deze week vraagt hij zich af waarom universitaire scripties wel in de prijzen kunnen vallen, en hbo-scripties nauwelijks.

Toen een vriendin van mij aan een andere hogeschool was afgestudeerd, kwam zij erachter dat zij genomineerd was voor een scriptieprijs. Dit hoorde ze echter pas toen de uitreiking al was geweest en een klasgenoot haar feliciteerde met haar nominatie. Die vriendin wist helemaal niet dat haar school deze prijzen organiseerde, wat mij ook nieuwsgierig maakte. Als HvA-student en pas afgestudeerde had ik namelijk geen idee of de HvA ook zoiets organiseert. Dus ging ik op zoek.

 

Die vraag werd al snel beantwoord toen ik op de website van HvA keek. Ik kwam op een pagina over scriptieprijzen terecht die sinds 2019 niet meer geüpdatet was. Na enige navraag bleek dat de HvA wel een scriptieprijs uitreikt, maar alleen voor studenten aan de faculteit Business & Economie. Studenten van andere faculteiten grijpen dus mis.

 

Ik ben zo vrij geweest om de websites van alle 36 hogescholen in Nederland af te struinen in de hoop daar iets te vinden over scriptieprijzen. Het resultaat van mijn zoektocht? Ik kwam maar vier hogescholen tegen die prijzen uitreiken voor afstudeerwerken. Bij twee hogescholen was het wat onduidelijk, maar bij de rest was geen spoor te bekennen. De hogescholen die eerder wel prijzen uitreikten, zijn bijna allemaal gestopt sinds de coronacrisis.

‘Waar een gebrek is aan scriptieprijzen voor hbo-studenten, lijken er genoeg te zijn voor universitaire studenten’

Waar een gebrek is aan scriptieprijzen voor hbo-studenten, lijken er genoeg te zijn voor universitaire studenten. De meerderheid van de universiteiten reikt prijzen uit. En organisaties die door universiteiten worden gesponsord richten zich vaak alleen op masterscripties. Ook bekeek ik lijsten van bedrijven als Scribbr en de juridische uitgeverij ArsAqeui, waar scriptieprijzen werden opgesomd. De lijsten zijn niet geheel actueel meer, maar laten wel zien dat ook daar voornamelijk prijzen te vinden zijn voor masterscripties.

 

Het lijkt mij dat de afstudeerwerken van hbo-studenten net zoveel redenen hebben als universitaire studenten om bekroond te worden met een prijs. Maar hoe kan het dat dit niet het geval is?

 

Dat is een vraag waar ik (nog) geen antwoord op heb, maar waar ik graag achter wil komen. Ik zou kunnen suggereren dat het te maken heeft met het aantal sponsoren voor universiteiten vergeleken met hogescholen, maar daar heb ik te weinig kennis over. Het zou ook kunnen dat hogescholen het budget er niet voor willen of kunnen vrijmaken of dat zij het na de coronacrisis te druk hebben met andere zaken. Het blijft mij vooralsnog een raadsel.

 

Laat ik vooropstellen dat het behalen van je afstudeerwerk een prestatie op zich is en het behalen van je diploma een bekroning van je harde werk is. Een scriptieprijs is een pluim er bovenop, en een extra garantie dat je scriptie niet gedoemd is op de plank te liggen verstoffen. Bovendien kan zo’n prijs veel betekenen, als ik voorgaande winnaars mag geloven. Het gaf ze niet alleen een podium voor hun onderwerp en expertise, maar ook de kans om zichzelf (voor het eerst) te profileren als professional.

 

Jaarlijks worden er duizenden (hbo)-scripties ingeleverd waar studenten met bloed, zweet en tranen aan hebben gewerkt, maar waar helaas weinig aandacht voor is. Het zou geweldig zijn als ook zij kans krijgen om in het zonnetje gezet te worden.