Nieuwtje: ‘Tweede Kamer wil twee jaar langer hogere basisbeurs’

23 november 2022
Beeld:

Unsplash

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
23 november 2022

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil uitwonende studenten ook na 2023/24 een hogere basisbeurs geven. Goed nieuws dus als je de komende jaren op kamers woont. 

Waarschijnlijk wist je al dat je als student vanaf september 2023 weer recht hebt op een basisbeurs. En misschien was je er ook al van op de hoogte dat als je op kamers woont, je komend studiejaar eenmalig een hogere beurs krijgt. Dit werd rondom Prinsjesdag al bekendgemaakt

 

Uitwonende studenten krijgen komend studiejaar ruim 400 euro per maand van Ome DUO, in plaats van de eerder voorgestelde 274 euro. Reden is dat hun leefkosten zo ontiegelijk gestegen zijn. Voor die studenten is er echter weer goed nieuws te melden. De politiek lijkt namelijk van plan om de hogere beurs te verlengen tot en met 2025/26. Dat bericht NOS vandaag. 

 

Een plan daarvoor is ingediend door D66, CDA en ChristenUnie. Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer zou voor zijn - zelfs de VVD. Wel is de maatregel nog niet definitief, het plan moet eerst nog besproken worden. Woon je nog bij je ouders, dan verandert er trouwens niets: jij krijgt vanaf komend studiejaar 109 euro in de maand en dat blijft zo.

 

Hoe hoog de uitwonende beurs vanaf 2024/25 precies wordt, is nog onduidelijk. De maatregel zou in totaal 425 miljoen euro kosten, volgens NOS. Waar de politiek het geld vandaan haalt? Eerstejaarsstudenten moeten vanaf september 2024 weer de volle mep voor het collegegeld betalen, in plaats van de helft. Die maatregel stopt en dus komt geld vrij voor een hogere beurs. 

 


In de rubriek Nieuwtje brengen we je snel en kort op de hoogte van wat er speelt in het hoger onderwijs. Al het snelle nieuws vind je hier verzameld.