Op zoek naar een nieuwe vriend: Speedfriending op de HvA

28 oktober 2022
Beeld:

Iris Schellingerhout

Geplaatst door
Iris Schellingerhout
Op
28 oktober 2022

Voor studenten die net een nieuwe studie zijn begonnen en behoefte hebben aan een gesprek met een potentiële nieuwe vriend, organiseerde Cultureel platform FLOOR een avond speedfriending. Gistermiddag was de eerste editie van het evenement waar je op een toegankelijke manier nieuwe mensen kon leren kennen.

Het is warm, vol en studenten lopen door elkaar heen. Er klinkt popmuziek en de muren zijn versierd met slingers. De ruimte, op de begane grond van het Wibauthuis, is gezellig gemaakt voor HvA-studenten die vanmiddag nieuwsgierig afkomen op het evenement speedfriending, georganiseerd door Cultureel platform FLOOR.
 
Voordat het speedfriending van start gaat, zijn de aanwezige studenten al fanatiek in de weer met verschillende spellen die in de kamer staan opgesteld. Onder het genot van een drankje winnen sommige bezoekers van hun potentiële nieuwe vrienden. Een pooltafel, twister en een voetbaltafel; genoeg mogelijkheden om de tegenstander beter te leren kennen.
 

Beeld: Iris Schellingerhout | Studenten ontmoeten elkaar onder het genot van een drankje

Speeddaten voor vriendschap
De hosts van de avond hebben moeite om boven het enthousiasme van de studenten uit te komen, maar met microfoons komt het uiteindelijk goed. ‘Het is tijd voor de speeddates’, kondigen ze aan. En ze leggen uit wat de bedoeling is. De studenten moeten tegenover elkaar gaan zitten aan een lange tafel. Binnen vijf minuten moet het duo de vraag beantwoorden die tussen hen in ligt en daarna schuiven ze door.
 

De groep studenten neemt gewillig plaats aan de lange tafel. De belangstelling is zo groot dat er stoelen te kort zijn. Gebrek aan lekkers is er echter niet. Schalen snoep, chips en zelfs wortels staan tussen de studenten in, die deze niet bescheiden laten staan. 
 
‘Het verschil met speeddaten is dat je bij speedfriending bij voorbaat al gefriendzoned bent’, zegt host Lotte den Toonder lachend. Hiermee helpt zij een enkeling meteen uit een droom. Elke vijf minuten van gesprekspartner wisselen zorgt ervoor dat je veel mensen spreekt.

Beeld: Iris Schellingerhout | Tegen elkaar strijden voor de winst met Twister

Gezien worden
Student Arjan Nikkhesal zit tegenover medestudent Silke Doorgeest. Op de vraag wat Arjan het liefste doet in zijn vrije tijd antwoordt hij dat hij graag met vrienden naar het Amsterdamse bos gaat om te wandelen. ‘Vooral in het donker is het heel leuk, je ziet helemaal niks en de frisse lucht is heerlijk’. 

 

Silke Doorgeest is eerstejaars Communicatie-student en was meteen enthousiast toen ze over het evenement hoorde. ‘Ik wil nieuwe mensen leren kennen, zodat ik bekende gezichten zie als ik door de gangen loop’. Op de middelbare school en haar mbo-opleiding die ze hiervoor deed vond ze het fijn om gezien te worden. ‘Dat mis ik hier een beetje en dat vind ik soms wel ongezellig.’

Beeld: Iris Schellingerhout | Jaysen gaat voor een vega peperoni pizza

De speedfriending eindigt met de komst van een grote stapel pizzadozen. Onder het genot van vegetarische en veganistische pizza’s wordt er nagepraat en gelachen. Er is nog even tijd voor een rondje spelletjes met de studenten die elkaar net hebben ontmoet.

 

Na twee uur is het evenement dan toch echt afgelopen, maar de deelnemers hebben er nog geen genoeg van. ‘We zijn net pas begonnen!’, roept iemand. Ondanks dat de meesten binnen kwamen in hun eentje, vertrekt iedereen in groepjes. Het evenement is geslaagd.