Pieter doet extreme challenges voor het goede doel

24 oktober 2022
Beeld:

Mauriche Haverkamp

Geplaatst door
Iris Schellingerhout
Op
24 oktober 2022

Pieter Gros (19) studeert fysiotherapie aan de HvA. Maar in zijn vrije tijd traint hij voor extreme challenges, zoals urenlang kajakken zonder slaap. Met deze challenges haalt hij geld op voor goede doelen én werkt hij aan zichzelf. ‘Zelfdiscipline brengt je verder in het leven.’

Tijdens zijn eerste challenge kajakte Pieter in 28 uur en 30 minuten rondom de provincie Flevoland zonder een oog dicht te doen. Met de tocht van 160 km haalde hij 12.496 euro op voor ReumaNederland. ‘En dit is pas het begin’, zegt Pieter lachend. 

 

Langer dan een etmaal kajakken, zonder slaap? ‘Ik wilde iets doen voor mijn oma, die met reuma kampt’, aldus Pieter. Toen hij besloot de havo te gaan doen, ondanks dat leren hem niet altijd even gemakkelijk afging, hielp oma hem na school namelijk vaak met zijn huiswerk. Zelfs toen het minder goed met haar ging, hielp ze hem vanuit bed met het leren voor eindexamens. De eerste challenge was dan ook voor haar. En het idee om Flevoland rond te kajakken? Dat kwam van zijn broer. 

Beeld: Iris Schellingerhout | Pieter met het handgebaar van de nieuwe challenge

Nieuwe challenge
Na het succes dat Pieter met zijn eerste challenge behaald heeft, smaakt het naar meer. Pieter is in voorbereiding voor een nieuwe challenge waarin hij samenwerkt met Coamé Debie, rapper en goede vriend. ‘Fysieke gezondheid is heel belangrijk, maar mentale gezondheid misschien nog wel veel meer’, zegt hij.

 

‘We willen laten zien dat zelfdiscipline je fysiek en mentaal verder kan brengen.’ Een handgebaar wordt het teken van de nieuwe challenge. ‘Het gebaar staat voor dat je van niets altijd iets kunt maken. Je bent nooit niets, maar altijd iets, en je kunt dat alleen maar groter maken!’ Met andere woorden: in wat voor shit-periode je ook zit of hebt gezeten, weet dat er ook dan altijd mogelijkheden zijn om te groeien.

Beeld: Micha Bots | Pieter Gros in zijn kajak voor de eerste challenge

Trainen voor extreme challenges 
Pieter had zijn prioriteiten al vroeg op een rijtje. Vanaf zijn veertiende trainde hij intensief in zijn garage voor een carrière bij het Korps Commandotroepen. Hij gebruikt al jaren gewichtsvesten, zwemt in open water, doet aan hardlopen en volgt een strikt dieet. ‘Roken en drinken heb ik nooit gedaan, ik wil het beste uit mijzelf halen’. Voorbeeldje: of hij tijdens het interview een bakje koffie wil? Nee, niet goed voor zijn lijf. 

 

Veel hoefde Pieter niet te veranderen aan zijn trainingsschema tijdens de voorbereiding van zijn eerste challenge, al is zijn privésportschool niet altijd toereikend genoeg. ‘Ik heb soms wel behoefte aan de zwaardere gewichten die ze in de reguliere sportschool hebben’. En dus sport hij nu ook in de sportschool van Dronten, die ook sponsor was voor zijn eerste challenge. Pieter werkt daar nu overigens ook.
 

Beeld: Micha Bots | Pieter deelt zijn challenge op zijn socials

Anderen helpen
Met deze challenges combineert Pieter meerdere doelen die hij voor zichzelf stelt en wil bereiken. Er is veel persoonlijke groei mogelijk bij challenges zoals deze, zegt Pieter. Hij vindt het interessant om te zien waar zijn lichaam toe in staat is en dat combineert hij met het feit dat hij graag iets doet voor anderen.

 

‘Ik wil laten zien dat je heel ver kan komen als je prioriteiten voor jezelf stelt en uit je comfortzone komt. Buiten je comfortzone ga je groeien’. Zijn doel: te laten zien dat het je veel oplevert als je ergens gedisciplineerd aan werkt en dat je niet moet verwachten dat dingen je vanzelf aan komen waaien. ‘Ik doe zo’n challenge ook niet zomaar, daar gaat een jaar aan voorbereiding aan vooraf. Een periode waarin je veel leert maar waar je zeker ook van moet genieten.’

 

Hij wordt ook uitgenodigd op scholen om te praten over zelfdiscipline en welke persoonlijke groei je daarmee kunt bereiken. ‘Ik wil jongeren meegeven dat het goed is om doelen te stellen voor jezelf. Ik deel daarom ook mijn ontwikkelingen op social media. Hopelijk inspireer ik daar anderen weer mee.’