Minder inschrijvingen aan HvA, economische opleidingen wel in trek

3 oktober 2022
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
3 oktober 2022

Bijna 13.000 eerstejaars zijn in september begonnen met een opleiding aan de HvA, zo blijkt uit de voorlopige inschrijfcijfers. Net als in heel het hbo zijn dat er minder dan vorig jaar. Op de HvA groeien de businessopleidingen wel flink, maar krimpen de pabo en verpleegkunde. 

Gaat de HvA de komende jaren fors minder studenten trekken? Dat zou zomaar kunnen, waarschuwt deze hogeschoolbestuurder. Want terwijl universiteiten overlopen van de studenten, verliezen hogescholen aan populariteit. Gaat dat zo door, dan leiden we straks niet genoeg hbo’ers op om de grote tekorten in bijvoorbeeld zorg, onderwijs en techniek te dichten.  

Economische opleidingen populair: Bedrijfskunde groeit dit jaar met maar liefst 31,7%

Dit studiejaar is de krimp al zichtbaar, getuige de laatste cijfers van de Vereniging Hogescholen. Bacheloropleidingen trekken bijna vier procent minder eerstejaars dan vorig jaar. Het goede nieuws voor de HvA is wel dat de krimp hier minder groot is: het gaat om een daling van ruim twee procent in het aantal eerstejaars. 

 

Uit cijfers tot en met 1 oktober blijkt dat er dit jaar bijna 13.000 eerstejaarsstudenten aan een opleiding op de HvA zijn begonnen. De krimp valt mee, vooral door het grotere aantal studenten dat zich aan heeft gemeld voor een associate degree. Een associate degree-opleiding (Ad) is een tweejarige studie in het hoger beroepsonderwijs (hbo). Qua niveau zit een associate degree tussen een mbo-4 en een hbo-bachelor in

 

Trends

Het gaat hier om een voorlopige meting: de definitieve inschrijfcijfers zijn namelijk pas bekend op 1 februari 2023. Maar wie grasduint in de cijfers ziet al wel enkele trends. Zo lijken veel meer studenten dit jaar geïnteresseerd in een economische opleiding aan de HvA: het aantal eerstejaars van de Faculteit Business en Economie groeit met 4,2%.

 

Vooral de populariteit van de bachelor Bedrijfskunde is opmerkelijk: daar staan dit jaar 681 nieuwe studenten ingeschreven, een groei van maar liefst 31,7%. Ook aan de relatief nieuwe masteropleiding Global Sustainable Business Management zijn dit jaar 41 studenten begonnen, bijna vier keer zo veel als vorig jaar. 

 

Andere bacheloropleidingen die dit jaar relatief veel studenten trekken zijn Sportkunde, Human Resource Management en Technische Natuurkunde. Daar staat tegenover dat de media- en leraaropleidingen over het algemeen zijn gekrompen. Ook aan de Pabo-HvA en vooral HBO-Verpleegkunde begonnen dit jaar minder eerstejaars. Zorgelijk, want juist in onderwijs en zorg zijn de tekorten al groot. 

Waren de toelatingseisen voor Pabo niet versoepeld, dan was krimp nog veel groter geweest

Pabo en HBO-Verpleegkunde

Aan de Pabo-HvA, de opleiding tot leerkracht op de basisschool, zijn 168 eerstejaarsstudenten begonnen. Minder dan vorig jaar, maar die krimp was nog stukken groter geweest, ware het niet dat veel studenten dit jaar konden starten met soepelere toelatingseisen. 

 

Pabostudenten hoeven namelijk niet meer verplicht alle kennistoetsen voor geschiedenis, aardrijkskunde en natuur & techniek vóór de opleiding te hebben voltooid, maar mogen dat ook tijdens het eerste jaar. Van alle eerstejaars moet nog 40% een of meerdere van die toetsen maken, volgens opleidingsmanager Johan Jelsma van Pabo-HvA. ‘En daar worden ze bij begeleid door een kerndocent, die hen bijstaat vanaf de start van de opleiding.’ 

 

Ook bij de opleiding HBO-Verpleegkunde zijn dit jaar veel minder studenten gestart aan de opleiding: een krimp van 18,4%. Dat past in een landelijke trend. In 2020, tijdens de coronacrisis, groeide het aantal eerstejaars nog flink. ‘Veel studenten willen een beroep met status’, gaf opleidingsmanager Corine Latour destijds als verklaring. Inmiddels lijken studenten voor status hun heil weer elders te zoeken.