Immigreren met een studentenvisum? HvA kampt al sinds 2016 met ‘verdwijnstudent’

8 september 2022
Beeld:

Cameron Readius/Pexels

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
8 september 2022

Een visum regelen via de hogeschool, het land in reizen en vervolgens uit het zicht verdwijnen. Zo blijken migranten van buiten de EU al jaren het land binnen te komen. Reden voor strenge inschrijfeisen aan de HvA: die laat studenten van buiten de EU vooraf duizenden euro’s extra betalen. 

Ze komen uit landen als Bangladesh, India of Nigeria, schrijven zich in voor de hogeschool en vragen zo een studentenvisum aan. Met dat visum reizen ze het land in, maar bij de HvA zie je ze vervolgens nooit verschijnen. Sterker nog, deze studenten verdwijnen volledig van de radar en raken zelfs uit het zicht van de Nederlandse autoriteiten. Waar zijn ze toch gebleven? 

 

‘Verdwijnstudenten’, zo worden deze mensen inmiddels genoemd. Het gaat om migranten die het studentenvisum misbruiken om via hogescholen illegaal het land binnen te komen, zo berichtte NRC begin deze maand. Wie een studentenvisum fikst, kan hier namelijk een bankrekening openen, een btw-nummer aanvragen en bijvoorbeeld aan de slag als maaltijdbezorger. Studeren was nooit het plan, een verblijf in Nederland echter wel.

 

Hoe zit het op de HvA?

Ook de HvA blijkt zo’n toegangspoort naar Nederland te zijn, blijkt uit navraag van HvanA. ‘Wij krijgen al sinds 2016 met verdwijnstudenten te maken’, reageert een woordvoerder van de hogeschool.

‘De laatste paar jaren lukt het enkele studenten per studiejaar’

‘Het gaat om studenten uit Bangladesh, Sri Lanka, Nepal, Pakistan, India en Nigeria, die in grote aantallen tegelijk studentenvisa aanvragen. Een deel van hen komt door de immigratieprocedure heen en daarbij zitten ook studenten die verdwijnen.’ Een beperkt aantal economische en internationale opleidingen, neem AMSIB, zou ermee te maken hebben.

 

Om hoeveel studenten het gaat? Dat kan de woordvoerder niet precies zeggen. ‘De laatste paar jaren lukt het enkele studenten per studiejaar.’ Genoeg in ieder geval om strengere inschrijfeisen te hanteren, vindt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Die wijst al het merendeel van aanvragen van studenten uit deze landen af, maar gaat van de HvA en andere hogescholen vragen nog strenger te zijn voor studenten uit verdachte landen.  

 

Dure inschrijving

Strenge eisen om misbruik tegen te gaan legt de IND al langer op aan de HvA, en die raken alle studenten van buiten de EU. Wil iemand van buiten de EU hier een opleiding volgen, dan moet deze student van tevoren én het collegegeld overmaken, én een bedrag van ruim 11.000 euro. Waarom zo veel geld? 

Wie van buiten de EU aan de HvA wil studeren, betaalt vooraf duizenden euro’s extra

Omdat de IND er zeker van wil zijn dat het niet om mensensmokkel gaat, maar om studenten die genoeg poen hebben om hier te komen studeren. Daarom moeten ze een bedrag voor ‘levensonderhoud’ overmaken, waarmee ze aantonen dat ze elk jaar financieel bij machte zijn om hier te leven, zo legt de woordvoerder van de HvA uit. Het geld voor levensonderhoud wordt ‘in een later stadium’ dan weer teruggestort. Blijven ze hier langer dan een jaar studeren, dan betalen ze die 11.000 euro het volgende jaar opnieuw. 

 

Toch is dat nog niet genoeg om de komst van ‘verdwijnstudenten’ tegen te gaan, blijkt uit de verdere verscherping van de eisen. Welke eisen er nog bijkomen, is nog onduidelijk, volgens de woordvoerder van de HvA. De Vereniging Hogescholen werkt momenteel in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en de IND aan een richtlijn voor alle hogescholen. Wie uit Nepal komt en hier wil studeren, moet de komende jaren in ieder geval goede redenen en een bats geld op zak hebben.