Amfi-alumnus Ruben is de meest veelbelovende modestudent van Nederland

7 september 2022
Beeld:

Team Peter Stigter

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
7 september 2022

Hij is pas net afgestudeerd, maar zijn eerste modeprijs heeft hij al binnen. Amfi-alumnus Ruben Jurriën heeft vrijdag de Lichting gewonnen, een aanmoedigingsprijs voor afstuderende, excellente mode-studenten. ‘Ik hoop dat iedereen mijn vrolijke kleding gaat dragen.’ 

Zijn eerste reactie op het winnen van de prijs? De foto’s vertellen genoeg: Ruben Jurriën kon zijn blijdschap niet verhullen, afgelopen vrijdag. ‘Ik maakte een gelukssprongetje en er kwam er een flinke schreeuw uit,’ vertelt hij over het moment dat de vakjury hem aanwees als winnaar van de Lichting 2022.

 

De Lichting is een prijs die ieder jaar aan een afstuderend mode-ontwerper wordt uitgereikt tijdens de Amsterdam Fashion Week. De meest veelbelovende studenten van Nederlandse mode-opleidingen krijgen kans hun werk te showcasen voor een publiek vol grote namen uit de mode-industrie. ‘Deze prijs winnen is een droom die uitkomt,’ vertelt Ruben. 

Beeld: Team Peter Stigter | Ruben, vierde van rechts, vlak na het goede nieuws

Al sinds 2007 wordt de Lichting georganiseerd. Alle zeven mode-opleidingen in Nederland dragen een student aan voor de show, al mogen studenten zich ook zelf aanmelden. Een vakjury selecteert uiteindelijk tien studenten die hun afstudeerwerk op de catwalk mogen presenteren. Ruben werd door Amfi aangedragen en won met ‘Pak van mijn Hart’, zijn afstudeerwerk. 

 

Vrolijk en vrij

‘Het is een mooi zetje in de rug’, vervolgt Ruben. 'Ook omdat ik een boodschap met mijn werk wil verspreiden in de mode-industrie.’

 

Vrolijkheid en vrijheid, welteverstaan, want daar gaat het Ruben allemaal om bij het ontwerpen van kleding. De jury prees de Amfi-alumnus om de frisse wind die hij daarmee in de industrie brengt. ‘Ruben verspreidt een boodschap van liefde en positiviteit door middel van een goed uitgevoerde collectie.’  

Beeld: Team Peter Stigter | De collectie

Als winnaar krijgt Ruben 10.000 euro, juridische begeleiding als ontwerper en een eigen modeshow bij de volgende editie van de Amsterdam Fashion Week.

 

‘Een deel van dat geld gebruik ik voor die show, met de rest van het geld wil ik mijn eigen merk gaan opzetten. Mijn kleding moet de straat op: ik hoop dat iedereen deze vrolijke, vrije kleding gaat dragen.’ Ruben is de vijfde HvA’er die de prijs wint, in 2018 was Amfi-student Ferry Schiffelers de laatste.