Een Titanic van papier: eerstejaars racen met zelfgemaakte bootjes naar de bel

2 september 2022
Beeld:

HvanA

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
2 september 2022

Binnen drie dagen een papieren boot bouwen en ermee racen op het water. Dat deden eerstejaarsstudenten van de opleiding Product Ontwerpen tijdens deze introweek. Droog hielden ze het niet, maar dat mocht de pret niet drukken. ‘Het leuke is dat je gezamenlijk afgaat.’ 

Nee, een boot heeft niemand uit hun groepje ooit ontworpen. Dat geeft student Kimani Geerlof meteen ruiterlijk toe. ‘Maar ik heb er vertrouwen in: ons bootje gaat het redden’, knipoogt hij met potlood in de hand.

 

Naast hem aan de tekentafel zitten mede-eerstejaars Ting Ravestein, Brett Koning en Toby Oldenburg. Samen vormen zij Team Beat Boat, een van de groepjes die aan het eind van deze introweek hun boot te water zullen laten. 

 

(tekst loopt door onder de foto’s)

Beeld: HvanA | Toby, Kimani, Ting en Brett aan de tekentafel (vlnr.)
Beeld: HvanA | Het ontwerp komt tot leven

Titanic 2.0

Eerstejaarsstudenten van de opleiding Product Ontwerpen worden deze week op een gezellige manier aan het werk gezet. Ze doen de zogeheten ‘Titanic race’: in drie dagen tijd ontwerpen en bouwen de studenten bootjes met rollen stucloper papier, bijeengehouden door meters en meters aan duct tape. Na het ontwerpen en bouwen nemen ze het al peddelend tegen elkaar op aan de kade van de Singelgracht. 

 

Echt sterk materiaal is dat kartonpapier natuurlijk niet, maar een leuke en grappige uitdaging voor de studenten is het wel. ‘Eigenlijk worden we een beetje in het diepe gegooid’, lacht Brett, ‘maar dat is juist leuk.’ Een jury van docenten deelt prijzen uit voor wie bij de race het snelst de bel aantikt en voor de groep met het mooiste ontwerp. Ook is er een troostprijs, voor het bootje dat gelijk zinkt. ‘Maar we weten uit ervaring dat dat vaker dan één keer gaat gebeuren’, verklapt docent Ester Steenwinkel, die de studenten gedurende de week begeleidt. 

 

En racen maar

Op vrijdag is het dan eindelijk zover, de bootjes gaan te water. Docent Seb Schneiders kijkt ernaar met een glimlach. ‘Eigenlijk zijn ze drie dagen bezig geweest om het risico van nat worden te verminderen’, grinnikt hij. ‘Maar dat is ook het leuke: ze gaan gezamenlijk af, en hebben juist daarom veel lol.’

 

Team Beat Boat treedt als laatste aan. En, hoe zit het met het vertrouwen, gaat de boot het redden? ‘Ik geef het fifty-fifty’, gokt Kimani, die aangewezen is als kapitein van het matrasvormige vlot. 

Bootjes met illustere namen als Sloep Dogg en De Natte Droom vinden meteen hun zeemansgraf

De voortekenen zijn nat: vrijwel geen van de andere dappere schippers heeft het tot dan toe droog gehouden. Bootjes met illustere namen als Sloep Dogg, de Duikboot en De Natte Droom zinken meteen naar hun zeemansgraf. 

 

Maar de Beat Boat? Kimani worstelt zich stevig peddelend en zonder te zinken over de gracht, om uiteindelijk de bel aan te tikken. Missie geslaagd, al is het voor hem en zijn luid aanmoedigende teamgenoten helaas net niet genoeg voor de winst: ze eindigen als tweede.

Beeld: HvanA | Aan de Singelgracht gaat het eerste bootje de gracht op
Beeld: HvanA | Sloep Dogg
Beeld: HvanA | De meeste bootjes zinken helaas meteen
Beeld: HvanA | Peddelend naar de bel
Beeld: HvanA | Kimani heeft het gered

HvanA maakte deze week allerlei verhalen en video’s van de introductieweek op de HvA. Alles over de introweek 2022 lees je hier of check je op onze Instagrampagina.