Treinstaking bij start introweek: ‘Hoop dat studenten gebracht kunnen worden’

23 augustus 2022
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
23 augustus 2022

Op maandag 29 augustus zullen er vrijwel geen treinen rijden in Noord-Holland, door een NS-staking. Slechte timing voor veel opleidingen en studieverenigingen van de HvA: die dag begint namelijk de introductieweek en worden traditiegetrouw de eerstejaars verwelkomd. 

Vakbond FNV heeft een zogeheten estaffettestaking aangekondigd, waarbij het personeel van NS in verschillende regio’s in Nederland steeds een dag het werk neerlegt. Op maandag 29 augustus is de regio Noord-West Nederland aan de beurt en hebben treinreizigers in Noord-Holland dus een probleem. Al heeft waarschijnlijk iedere provincie er elke dag last van, waarschuwt reizigersorganisatie Rover. 

Op deze dagen staakt de NS

Woensdag 24 augustus: regio Noord-Nederland (Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel) 

 

Vrijdag 26 augustus: regio West-Nederland (Zuid-Holland) 

 

Maandag 29 augustus: regio Noord-West Nederland (Noord-Holland) 

 

Dinsdag 30 augustus: regio Midden-Nederland (Utrecht) 

 

Woensdag 31 augustus: regio’s Oost-Nederland en Zuid-Nederland (Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg)

Voor veel studieverenigingen van de HvA is dat slecht nieuws. Zij hebben maandag 29 augustus leuke activiteiten gepland voor eerstejaarsstudenten, in het kader van de introductieweek van de HvA. SV Cortex bijvoorbeeld, de studievereniging van de opleiding Toegepaste Psychologie, wil die maandag een heuse Expeditie Robinson-dag organiseren in Zandvoort. Maar het is al een flinke expeditie om daar te geraken. 

 

Renske Bijl, als docent betrokken bij de introdag van SV Cortex, vraagt zich af hoe ze dat gaat lukken. ‘Ik hoop maar dat studenten die nu niet met de trein kunnen, bijvoorbeeld door hun ouders kunnen worden gebracht. Wij kunnen de planning nu namelijk niet ineens omgooien, daarvoor is het al te laat. We zullen studenten in ieder geval snel op de hoogte brengen van dit nieuws.’ 

 

Opvang in de regio?

Bij Bedrijfskunde worden de nieuwe studenten pas een dag later, op dinsdag 30 augustus op de opleiding verwacht. Maar ook die dag gooit het stakende NS-personeel roet in het eten: in de provincie Utrecht ligt die dag de dienstregeling helemaal overhoop. 

‘Het wordt voor studenten vreselijk lastig om hier te komen'

‘En dus wordt het voor de studenten die in Almere, Utrecht, Het Gooi enzovoort wonen vreselijk lastig om hier te komen’, verwacht opleidingsmanager Gudo Nollen. Hij is druk in de weer om oplossingen voor de studenten te bedenken, maar ‘dat valt niet mee’.  

 

‘Een optie waar we over nadenken is het maken van verzamelpunten in de regio rond Utrecht, om studenten uit de omgeving op te vangen en met vervoer naar de plaats van bestemming te brengen. Ik weet niet of dat mogelijk is. Een andere optie is de introductiedag te verplaatsen, maar dat is vanwege de planning razend ingewikkeld. We kunnen ook alles laten vervallen en het later nog een keer organiseren, maar liever hebben we dat niet.’ 

 

Dat de staking er nu is, komt allemaal door een stukgelopen cao-onderhandeling tussen de NS en zijn personeel. Medewerkers van de spoorwegmaatschappij eisten afgelopen maanden meer loon en minder werkdruk, maar de werkgever kan of wil die eisen niet waarmaken. Daarom legt het personeel nu een week lang het werk neer. Overigens is de kous daarmee nog niet af: mogelijk volgt een week later nog een landelijke staking, mochten de eisen dan nog steeds op tafel liggen.